pixel

От Съюза на архитектите отхвърлиха обвиненията за конкурса за нов облик на София

Председателят на Съюза на архитектите Георги Бакалов определи обвиненията на общинските съветници от БСП, че конкурсът за нов облик на София е опорочен, като неоснователни и неколегиални. Бакалов е и председател на журито в надпреварата.

По думите му всички участници са били запознати с правилата и програмата на конкурса. Един от победителите в състезанието за реконструкция на столицата архитект Владислав Николов допълни, че не приема обвинения от страна на колеги, чиито идеи за нов облик на София са идентични със спечелилия проект.

Според председателят на журито на конкурса Георги Бакалов отправените критики биха били плодотворни, ако зад тях стоеше ясна цел. По думите му, обаче такава липсва. Ако обвиненията бяха от хора, които не са участници, бихме се ангажирали по-подробно, каза Бакалов. „Но когато става въпрос за обвинения от неноминирани колеги е притеснително от гледна точка на това, че се влиза в период, в който до голяма степен се обезсмисля от това, че има ясна програма, ясни правила“, каза той.

Архитект Владислав Николов пък определи съмненията в корупция като абсурдни, като допълни, че предложенията на недоволните му колеги са близко до печелившия му проект.

„Ако отворите проектите на колегите, които протестират, ще видите, че предлагат де факто абсолютно същото. По отношение на корупция и намеци, това е българска черта – да казваме „нещо мирише лошо“.

Спечелилите конкурса архитекти допълниха, че с реконструкцията на столицата ще се увеличат и обновят зелените площи, но това няма да попречи на градското движение.

Може да харесате още...