pixel

Проектираха жилищна сграда със зелен покрив и…. електроцентрала

Да живееш в близост до електроцентрала не звучи очарователно, но в ново време може да се окаже интересно преживяване. Всяка година архитектите в Perkins+Will са изправени пред предизвикателството да проектират сграда, която съчетава потенциала за добив на енергия с конвенционалната градска типология. Тази година архитектите Скот Алън и Кристина Булър са създали  апартаментен комплекс с опция за добив на енергия от отпадъци, съчетавайки система за управление на отпадъците с жилищна зона.

Сградата ще се използва за изгаряне на боклук от града, при което добитата енергия ще се използва за задоволяване на енергийните нужди на множество жилищни блокове наоколо. Архитектите твърдят, че процесът ще бъде тих и безопасен за обитателите на сградата, а въздухът в региона ще бъде толкова чист, че ще надминава стандартите на EPA.

Използвайки данни от проучване, проведено в Университета в Колумбия, дизайнерите са изчислили, че електроцентралата ще може да отговори на енергийните нужди на около 26 000 жилища, включително и сградата с апартаменти, към която принадлежи.

Дизайнерите са намерили място във Филаделфия, където голямо парче празна земя се намира в непосредствена близост до бреговата линия и до магистрала, която разделя земята от останалата част на града. Земята в непосредствена близост до водата ще бъде превърната в парк. Той ще действа като защита срещу наводнения и ще създава привлекателно място за отдих. Цялата сграда ще бъде наклонена и покрита с растителност.

greentech.bg

Може да харесате още...