pixel

Пълен набор от битумни грундове и течни хидроизолации за покриви и фундаменти

hydroizolacia

Историята на хидроизолирането на сгради и конструкции датира на над 13 000 години. Едно от най-доказалите се решения в историята на строителните материали за тази цел е битумът.

През 1970 г, при разкопки около пирамидите в Гиза, например, учени разкриват нещо неочаквано. При градежа на конструкциите (3600 г. пр. Хр.), египтяните са използвали битумна емулсия, нанесена в няколко слоя. При всеки слой, те са използвали „армировка“ от тръстикови влакна, разположени напречно едно на друго.

hydroizolacia

Характерно за този период от историята е, че всяка година, р. Нил е прииждала и наводнявала земите около пирамидите. При първото проникване на хора в тях през 1800 се установява, че в отделните камери на пирамидите няма и следа от влага.

Всичко това говори за едно – битумът е бил и си остава едно от най-ефективните решения за защита на сградите от влага.

Битумните емулсии, пасти и грундове – доминантните решения на пазара днес

Качествата на битума за хидроизолиране на сгради и конструкции са неуспорими. Именно на това се дължи и сериозният ръст в потреблението на този тип продукти в последните години.

Според статистики на Global Market Insights, секторът на производство на битумни мембрани ще претърпи растеж на стойност над $1 млрд. За периода 2019 – 2025 г., за да достигне общ размер от $3.5 млрд.

Днес на пазара се предлага разнообразие от хидроизолационни решения, включващи битумни керемиди, мембрани, пасти, грундове, обмазки, уплътнители и др.

Global Market Insights посочва, че измежду всички решения, използвани в практиката за хидроизолиране на сгради и съоръжения, най-голям интерес в идните години се очаква да се наблюдава в класа на течните битумни мембрани и пасти.

hydroizolacia

Това се дължи на множеството им предимства, между които:
– Нанасят се лесно и без нужда от нагряване на основата;
– Стягат бързо, което значително съкращава сроковете за изпълнение на проекта;
– Приложими са както на сухи, така и на влажни основи;
– Имат безвреден характер;
– Гарантират удължена експлоатация и дълготрайна надеждност на хидроизолационния слой;
– Образуват 100% безфугово покритие като по този начин изкореняват наличието на потенциално критични точки;

Комбинацията на всички тези фактори обяснява засилващия се интерес към продуктовото направление. В допълнение, благодарение на развитието на технологитие и вграждането на нови типове суровини и добавки, формулите на решенията се подобряват постоянно.

Така, пред потребителят стои възможността за избор между непрекъснато надграждащи и оптимизиращи се продуктови и системни решения, разкриващи разнообразие от възможности за дълготрайно справяне с влагата.

Течни и обмазни битумни хидроизолации и грундове Хидрозол® на Марисан

Серията Хидрозол® на Марисан предоставя богат набор от решения, способни да обезпечат професионалното изпълнение на всеки проект – от хидроизолационната защита на покриви и фундаменти при нови сгради, до надежден ремонт и справяне с проблемите на старите хидроизолационни покрития на покрива.

Нека се запознаем с различните възможности отблизо, за да научим повече за тяхното приложение и приноса им в борбата с водата и влагата.

Полимер-битумна хидроизолация Хидрозол® WBC-AQ за защита на плоски и наклонени покриви, основи, фундаменти и конструктивни елементи

Полимер-битумната хидроизолационна паста е изградена на водна основа като система от компоненти, включваща в себе си SBS-модифициран битум, в комбинация с каучук, пълнители и армиращи влакна. Формулата на продукта е 100% еко-съобразена и безвредна, без съдържание на органични разтворители.

hydroizolacia

Хидрозол® WBC-AQ е силно еластичен и UV-устойчив продукт, предназначен за приложение и като финишен слой. След изсъхване образува водоплътно, непрекъснато и високоякостно покритие. Благодарение на силната еластичност, хидроизолационният слой запазва своята устойчивост и не се напуква с течение на експлоатационния период.

Битумната паста е устойчива на тежки атмосферни условия и широки температурни амплитуди, без това да уврежда нейните свойства и надеждност.

Формулата на продукта гарантира устойчивостта му на киселинни подпочвени води при приложение с цел защита на основите и фундаментите на сградата.

Полимер-битумната хидроизолация се препоръчва за защита на плоски и наклонени покривни конструкции, козирки, основни, фундаменти и конструктивни елементи в сгради.

Продуктът е подходящ за полагане както под битумни мембрани при изграждане на нови покривни конструкции, така и като финишен слой при ремонт на съществуващи покривни хидроизолации.

Течната битумна мембрана е предпочитано решение и за оформяне на паро- и хидроизолационен слой при изпълнението на системи за зелени покриви и покривни градини.

При хидроизолиране на основи, фундаменти и подпорни стени, подложен бетон и всякакви участъци от сгради, разположени под кота 0, Хидрозол® WBC-AQ гарантира безкомпромисна защита от положителен и отрицателен воден напор. Продуктът се използва също така и под зидарии, за стопиране разпространението на капилярна влага.

Що се отнася до конструктивните елементи, полимер-битумната хидроизолационна паста намира приложение за защита на проблемни участъци около сифони, стари улуци, воронки и др.

Високата адхезия я прави подходящи за приложение към всякакви типове строителни основни, между които пресен (веднага след декофриране) бетон, стар бетон, стоманено-бетонни конструкции, зидарии, дървени основи, метални и ламаринени повърхности и др.

Гъстата консистенция на продукта позволява лесното му приложение без стичане. Така, дори и вертикалните фуги и елементи могат бързо и безпроблемно да бъдат обработени. Тиксотропният вискозитет на продукта го прави предпочитано решение за защита на всякакви типове разширителни фуги в конструкцията, зоните в ъглите меду под и стена, колони и др.

Полимер-битумен грунд на водна основа Хидрозол® BG-AQ за оптимална подготовка преди полагане на рулонна и течна битумна хидроизолация

Полимер-битумният грунд позволява дълбоко проникване в микропукнатините на основата като спомага за нейното уплътняване и подобрява сцеплението с последващото покритие.

hydroizolacia

Високата еластичност на грундиращия слой допълнително допринася за сигурното поведение и дълготрайната експлоатационна надеждност на финишното покритие от рулонна или течна битумна хидроизолация.

След нанасяне, грундът блокира ефекта на праха и осъществява здрава връзка с основата и последващото покритие, прониквайки дълбоко в микропорите на основата.

Битумният грунд е изграден на водна основа и съдържа SBS-модифициран битум без органични разтворители.

С него се работи лесно и безпроблемно като позволява полагане и върху влажни повърхности. Подходящ е за подготовка на бетон, метал, циментови замазки, стари битумни хидроизолации, дървени и други типове основи.

След нанасяне изсъхва бързо – само в рамките на 15 до 30 минути.

Битумна паста Хидрозол® BP за трайно отстраняване на течове при поправки и ремонт на битумни и ламаринени покриви

Пластичната шпакловъчна паста обезпечава лесните и бързи ремонти и уплътнявания на конструктивни детайли, отвори около покривни елементи (комини, тръби, вентилационни шахти и покривни прозорци), отстраняване на течове от улуци и др.

След нанасяне, пастата изсъхва бързо и образува силно еластично водонепроницаемо покритие. Така оформеният слой не се свива и напуква и устоява на предизвикателствата на времето и атмосферните условия.

Продуктът е идеален избор за ремонт на стари битумни хидроизолации, както и за стопиране на течовете между ламаринени, битумни и всякакви други видове покривни листове.

hydroizolacia

След нанасяне, битумната паста прилепва перфектно към сухи и влажни основи като позволява приложение дори и под водното равнище. Спомага за защита от подпочвена влага и повърхностни води.

Битумната паста намира приложение и за запълване на неравности и пукнатини в бетонови, асфалтови, оловни, цинкови и стоманени основи, мазилки и др.

Нанася се бързо и лесно без нужда от предварително нагряване на основата.

Битумна обмазна хидроизолация Хидрозол® WBC-OR за студено безшевно хидроизолиране на сгради и ремонт на стари битумни хидроизолации

Изградена на органична основа, обмазната хидроизолация е перфектно решение за студено хидроизолиране на структурни елементи на сгради и защитата им от подпочвени води.

hydroizolacia

Продуктът намира приложение също така и за реновиране на стари, износени и леко чупливи битумни хидроизолации, които не могат да бъдат подменени, с цел удължаване на техния живот.

След нанасяне, битумната обмазка образува защитен слой, устойчив на широки температурни амплитуди, вариращи между -30°С и + 100°С. Покритието е резистентно на стареене и спомага за съхраняване на експлоатационната надеждност на хидроизолационния слой за дълъг период от време.

Хидрозол® WBC-OR се нанася лесно и бързо само с четка и без нужда от предварително нагряване на основата. Решението е подходящо за сухи и леко влажни основи от стар битум, тухли, бетон, циментови мазилки и замазки, бои и др.

Бързо съхнещ битумен грунд на органична основа Хидрозол® BGOR преди студено полагане на битумни покрития

Продуктът предразполага образуването на перфектна връзка като прониква бързо и в дълбочина в основата. Ниският вискозитет на битумния грунд му позволява да проникне в порите на всякакви типове основи като предразполага тяхното заздравяване и уплътняване. В т.ч. влизат всякакви типове повърхности, между които бетон, замазки, мазилки, метал, ламарина и всякакви други строителни основи.

hydroizolacia

Хидрозол® BG-OR влиза в употреба за предварителна обработка и заздравяване на основи преди полагане на рулонни или друг тип студено полагани битумни хидроизолации.

В допълнение, грундът може да се използва и за лакиране на метални повърхности и като защитен слой при тръби и метални цистерни. След нанасяне, покритието спомага за съхраняването на елементите чрез своя антикорозионен ефект.

Битумни покрития Хидрозол® – лесно решение за всеки казус

Благодарение на разнообразието от решения в серията, всеки един може да намери перфектния избор за:
– Ремонт на старата покривна битумна хидроизолация;
– Стопиране на течове между битумни и метални керемиди;
– Уплътняване около комини и покривни отвори и елементи;
– Подготовка за полагане на нова хидроизолация;
– Пароизолация при изграждане на покриви;
– Хидроизолационна защита на основи и фундаменти;
– Борба с надигащата се капилярна влага;
– Защита за металните и ламаринени покриви.

Повече за пълната гама хидроизолационни решения на Марисан можете да откриете тук.

Може да харесате още...

Izolacii.eu