pixel

Полиуретанова хидроизолация за плоски покриви. Надеждно решение за модерно строителство.

Isomat

В разгара на дъждовния сезон течовете от покрива стават част от ежедневието на много домакинства. Най-вероятната причина не е лошото време, а липсата на добра хидроизолация или е настъпил моментът за смяна на старата такава. В България традиционно от десетилетия покривите се изпълняват с битумни мембрани, които се полагат газопламъчно на два слоя. Този метод, обаче, толкова популярен в страната ни, е отдавна изоставен в Европейския съюз поради трудния и неудобен монтаж, неустойчивостта на битума на UV-лъчи, ненадеждните шевове между мембраните и краткия му живот на открито.

Значително по-технологично, дълготрайно и иновативно решение за хидроизолиране на плоски покриви са течните полиуретанови мембрани, защото решават повечето от споменатите проблеми.

Предимства на течната полиуретанова хидроизолация:

hydro

Адхезията е гарантирана, дори и при влажни основи

Течните полиуретанови мембрани на Изомат могат да се полагат върху почти всякакви повърхности – бетон, замазка, метал, стари битумни мембрани, стари PVC или TPO мембрани, дори дървени или ПДЧ плоскости. Единствено трябва да се съобрази грундът. С подходящия грунд е възможно дори полагане върху влажни или замърсени от масла основи без възникване на проблеми с надуване впоследствие.

Лесна обработка на детайлите

В модерното строителство на покривите се позиционират множество комуникации – чилъри, антени, климатици, отводнителни елементи, комини, фуги, ъгли и др. Всички те се обработват трудно с готовите мембрани, докато с течната полиуретанова хидроизолационна система детайлите се обмазват предварително с четка с Isoflex-PU 500 DTL, полиуретан с фибри, който осъществява добре премостване на фугите и връзката между две различни основи.

pokriv

Без шевове, без снадки

Тъй като полиуретановите продукти са течни, те се полагат с валяк, четка или с машина за безвъздушно пръскане и при изсъхването си образуват течна плътна еластична мембрана без слаби места при евентуални прекъсвания, защото такива напълно липсват. След обработката на детайлите се полага Isoflex-PU 500, площно по един от изброените методи.

Isoflex

Отлична UV и температурна устойчивост

Еластичността на Isoflex-PU 500 е до 8 пъти (разтягане), което гарантира стабилността на мембраната при големи температурни амплитуди и шокове, както и при вибрации и температурни разширения на основата. Полиуретановите мембрани биват алифатни и ароматни, като алифатните са абсолютно UV стабилни и не променят по никакъв начин характеристиките си от UV и инфрачервени лъчи, докато ароматните леко пожълтяват и променят външния си вид, но не намалява устойчивостта им на влага и вода във времето. Това прави и двата вида мембрани подходящи за покриви, открити тераси и всякакви външни приложения за повече от две десетилетия.

Леко полагане

Няма мъкнене на тежки рулони, няма газопламъчни процеси. Полагането на течните мембрани е не по-трудно от боядисването – с четка, валяк или с машина за пръскане. Това съвсем не означава, че може да се изпълни от всеки, защото трябва да се съобразят основа – грунд – мембрана – армировка и т.н., за да се гарантира надеждност. Но означава, че методът е бърз и технологичен за професионалистите в този бранш и за техните клиенти.

Isoflex

Технология на полагане

Isoflex

Подготовка на основата

Основата трябва стандартно да е чиста, суха и без остатъци от прах и други замърсители. Това означава, че бетоновите основи трябва да се почистят от остатъци от мазилки, от стари покрития, от мазнини и други, преди да се положи грундът. При ремонт на покриви със стари мембрани е достатъчно да се уверим, че мембраните са здрави и добре закрепени за бетона, за да осигурят здрава основа за новата система.

Isoflex

Грундиране

При различните основи се подбира подходящ грунд, който да осигури адхезията. Например, при неабсорбиращи основи – стари плочки, битумни мембрани и други е подходящ епоксиден грунд на водна основа Epoxyprimer-500. При грундиране на бетон, циментови замазки и други, бихме ползвали Primer-PU 100. При наличие на влага в основата от незасъхнали замазки, дъждовно време и други, се използва полиуретанов грунд Primer-PU 140. При хидроизолиране на метален покрив е необходимо грундът да предотврати евентуална корозия и използваме Epoxycoat-AC.

Isoflex

Обработка на детайлите

При обработката на детайлите се използва течна хидроизолация с фибри, която е създадена специално за тази цел  Isoflex-PU 500 DTL. Тя е със значително по-гъста консистенция и осъществява едновременно изолация и армиране, което увеличава якостта на изолационната мембрана опън. Това е необходимо при обработка на ъгли, фуги, антени воронки и други, за да се предотврати образуването на пукнатини.

Армировка

При големи площи течната хидроизолация е добре да се армира с подходящия полиестерен плат, който, без да намалява еластичността, защото самият е силно еластичен и деформируем, усилва значително якостта на опън. Isoflex-PU 500 се полага на един слой, след което се поставя полиестерното платно и се притиска, за да потъне в слоя.

Isoflex

Isoflex

Isoflex

Площно полагане

Isoflex-PU 500 се полага чрез четка, ролер или безвъздушно пръскане на 2 слоя. Първият слой се полага 2-3 часа след грундиране и докато Primer-PU 100 е все още пресен. С първия слой полагаме и армировката. Вторият слой се нанася в перпендикулярна посока след 8-24 часа, в зависимост от атмосферните условия.

Isoflex

Isoflex

Isoflex

Мазаните хидроизолации са решение, което ще ви спести време и усилия при полагането, а качеството ще е дълготрайно и ефективно.

Не забравяйте да разглеждате покрива като система, която, за да работи, трябва да бъде подсигурена в цялата си площ – при ремонт не оставяйте непроверени и неподновени бордове, барбакани, воронки, отдушници и други детайли, за да е пълен ефектът от безшевната хидроизолационна мембрана.

Свържете се със специалистите на Isomat, за да ви помогнат при възникнали технически въпроси и информация за разхода на хидроизолационните продукти.

Може да харесате още...