pixel

Пълна промяна на пазара на Римската стена в София

Замрелият пазар на Римската стена, който през последните години Столична община се опитва да съживи с организирането на фермерски базари, ще бъде реконструиран за 800 хил. лв. Това съобщи Николай Стойнев, зам.-председател на Столичния общински съвет от ГЕРБ.

Идейният проект е на арх. Димитър Паскалев. Предстои да се направи работен проект и да се обяви обществена поръчка за избор на изпълнител. Плановете са ремонтът да бъде извършен през 2017 г.

В момента на пазара на Римската стена има 35 павилиона и няколко сергии с обща отдаваема търговска площ около 570 кв.м. От тях заети са 22 павилиона, половината от които са заведения за хранене и магазини за цигари и алкохол.

Незаети остават сергиите и павилионите в средната част на пазара. Именно това провокира идеята за организиране на традиционните фермерски базари, на които се продава биопродукция от сертифицирани производители.

Средно месечно приходите от наеми са около 16 500 лв. Средният наем на квадратен метър на магазин е 28.2 лв., а на сергия около 73 лв.

След реконструкцията наемите ще скочат с около 5%, сочат предварителните изчисления.

Затова пък пазарът ще бъде изцяло префасониран, а сергиите и павилионите напълно променени.

Около т. нар. „Римска стена“ пространството ще остане отворено. Улицата се отваря и може да се използва по време на градски събития.

Търговската площ се свива от 560 на 350 кв.м, а постоянните сергии стават 10.

Ще се монтира лека светлопропусклива козирка. Ще се оформи място за срещи с пейки и часовник по подобие на това на „Попа“.

mediapool.bg

 

Може да харесате още...