pixel

Пътната агенция пусна поръчката за тол системата за 200 млн. лв.

Агенция “Пътна инфраструктура” (АПИ) обяви търга за изграждане на тол система за платено преминаване по пътищата. Прогнозната й стойност е 200 млн. лева без ДДС. Новият модел се очаква да заработи през 2018 г., ако няма ново прекратяване на търга или обжалване.

Срокът за подаване на офертите е 30 май. Очакванията са към поръчката да има голям интерес от български и чужди компании.

Поръчката

Изискванията на пътната агенция към кандидатите са високи. Те трябва да разполагат с финансов ресурс от 100 млн. лв. и да са внедрили такава система.

Срокът за изпълнение на поръчката е 19 месеца.

През това време избраният изпълнител трябва да достави софтуера и апаратура за новата система – камери, радари, датчици за контрол, устройства за установяване категорията на автомобила, пунктове за плащане, устройства за проверка на таксите, бордови устройства за камионите.

Системата трябва да предлага различни възможности за плащане на таксите – онлайн, чрез мобилно приложение, на гише, през ПОС терминал и др.

За следене на автомобилите ще се използват съществуващите съоръжения за контрол на трафика, ще се изградят и нови. Достъп до базата данни ще имат АПИ, МВР, Агенция “Митници” и НАП.

На всички гранични пунктове ще се изградят мобилни офиси за проверка и плащане на такси и глоби. Освен стационарни постове за проверка ще има и мобилни екипи. По тази причина изпълнителят трябва да достави 50 превозни средства, които да са оборудвани в режим на готовност за проверка на таксите. Те ще се ползват от АПИ и МВР, които ще имат право да отклоняват и да глобяват на място нарушители за неплатена тол-такса или електронна винетка.

Новият модел

Новият модел за платено преминаване по пътищата предвижда тол такси за тежкотоварните камиони с тегло над 3.5 тона. Така те ще плащат за изминато разстояние, а не както е в момента винетен стикер.

Плащането на тол таксата ще става по два начина. Единият е с бордово устройство на автомобила. Другият е чрез предварително заплатени маршрутни карти за транзитно преминаващите автомобили. Те ще могат да се купуват на границата, онлайн или от бензиностанции.

За леките коли и микробуси до 3.5 тона се въвежда електронна винетка. По този начин тя вече ще важи една календарна година от датата на закупуване, а не както е в момента само за настоящата година независимо през кой месец е купен стикерът.

Въвеждането на електронната винетка ще прекрати кражбата на сегашните хартиени стикери, каквато практика има напоследък.

Тол таксата и електронната винетка ще се заплащат за всички магистрали и пътищата от първи и втори клас. По отношение на третокласната пътна мрежа те ще важат за тези пътища, по които има засилен транзитен трафик. Това се отнася за около 17 000 км от общо 20 000 км републиканска пътна мрежа. За останалите 3000 км пътища, които са местни и водят до малки населени места, такса няма да се плаща.

Моделът за смесената тол система беше предложен от Световната банка и предвиждаше тя да се изгради на принципа на публично-частното партньорство – от инвеститор, който да получава процент от приходите, докато си избие инвестицията. Според изчисленията на банката системата трябваше да струва над 400 млн. лева. Държавата обаче реши да инвестира сама, тъй като ще й излезе по-евтино.

Експертите на Световната банка бяха разгледали три сценария със ставки на тол-таксата на километър – 0.12, 0.20 и 0.26 лв. Решението кой от тях или друг ще бъде приет, зависи от правителството.

Очакваният ефект от смяната на модела е повече приходи за ремонта и поддържането на пътища. Прогнозите са сегашните около 260 млн. лв. от винетките да се удвоят и дори утроят по думите на регионалният министър Лиляна Павлова.

mediapool.bg

Може да харесате още...