pixel

Павлова: Ако разреша саниране, ще стана клиент на прокурора

Близо две хиляди сгради чакат за саниране по Националната програмата за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради за един милиард лева.

Програмата е заложена в проекта на бюджет на правителството в оставка за догодина. Това съобщи пред журналисти министърът на регионалното развитие и благоустройството в оставка Лиляна Павлова.

Досега за 2019 сгради има средства от бюджета за саниране за тази година.

Министърът заяви това след откриването на шестата национална конференция „Оперативна програма „Околна среда“ и Програма за развитие на селските райони в периода 2014 – 2020 г.“.

Вчера министърът на регионалното развитие и благоустройството в оставка Лиляна Павлова уведоми кметовете на общините в страната временно да преустановят сключването на нови договори за саниране.

Причината е, че сключените до момента договори са достигнали сумата от 1 млрд.лв., заложена в бюджета и в постановлението за изпълнението на програмата, обясни Павлова днес.

Докато НС не приеме проекта на бюджет за 2017 г., нямам право да дам съгласието си и кметовете да сключват финансово необезпечени договори. Позволя ли това, следващата седмица съм първи клиент на прокуратурата, каза министър Павлова.

Правителството предложи увеличение с още 1 млрд. лв на бюджета на програмата.

Националната програмата за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради не е спряна, заяви Павлова.

Това потвърдиха и в съобщение от пресцентъра на Министерството на регионалното развитие и благоустройството. Кметовете са уведомени временно да преустановят сключването на нови договори, докато парламентът приеме бюджет 2017 и потвърди продължаването на програмата, посочват от МРРБ.

На този етап не може да гарантира приемственост на програмата и нейното продължаване, предвид, че останалите партии в парламента се обявиха срещу продължаване на санирането.

„Не може да поставим под риск и да оставим финансово необезпечени договори, ако останалите партии не подкрепят нейното продължаване“, обявиха от Министерството на регионалното развитие и благоустройството.

Почетният председател на Камарата на строителите в България Светослав Глосов коментира, че строителният бизнес твърдо стои за програмата и настоява тя да продължи и през следващата финансова година. Той отбеляза, че тази програма е предимно предназначена за малки и средни строителни фирми, като отчете, че тази година е била близко до нулевата по отношение на проекти по европейската програма и допълни, че националната програма за саниране е тази, която е „държала“ малките фирми в бизнеса.

БТА

 

Може да харесате още...