pixel

Плочки от яйчени черупки

elaineyan

Домашен аксесоар вместо органични отпадъци

Плочки, изработени от необичайни материали като строителни отпадъци или кравешки тор – този начин на рециклиране сега се разширява и включва плочки от яйчени черупки, които могат да се използват за вътрешни стени, но и за облицовка на мебели и предмети.

Колекцията с име CArrelé – измислена дума от “carreler” (на френски език – плочки, покрития) и CA, химически символ за калций, като препратка към калциевия карбонат, от който до голяма степен са съставени яйчените черупки – е разработена от дизайнерката Илейн Ян Линг за Nature Squared. От основаването си през 2001 г. компанията е пионер в използването на екологично чисти и отговорно добивани естествени отпадъчни материали. Дизайнерката Линг се запознава с естествената суровина, когато научава, че с нея се провеждат експерименти за зъбни коронки.

elaineyan

За производството на плочки яйчените черупки от пекарни и други предприятия за преработка на яйца, които иначе биха попаднали в боклука, се почистват и натрошават – от 3-милиметрови фрагменти до пясъчни зърна – и се смесват с лепило. С добавянето на естествени багрила плочките придобиват ярките си цветове. След процеса на изпичане сместа се превръща в твърд композитен материал, който обаче остава рециклируем. Плочките за стена се предлагат в квадратен, триъгълен и лентов формат и в три цветови гами. Планира се и колекция от подови плочки. Освен това Линг проектира табуретки, покрити с плочки, и аксесоари като поставки за чаени свещи, подноси, поставки за книги и хартиени тежести. Те ще бъдат изложени в лондонското студио на Nature Squared и в избрани магазини в цял свят.

Снимки: elaineyanlingng.com

Може да харесате още...

Izolacii.eu