pixel

Плоскости Knauf Cleaneo® Akustik

По-добра акустична среда = по-високо качество на живот

Знаете ли, че поддържането на здравословна среда в помещенията е невъзможно без ограничаване на вредния шум? В настоящата статията ще разгледаме акустичния ефект на решенията с гипсови плоскости Knauf Cleaneo® Akustik.

Ефектът „реверберация“

Един от най-големите врагове на нашата психика, а от там и на нашата кондиция и здравословно състояние, е ефектът на ехо в помещенията. Всеки излъчен звук се отразява от различни повърхности, в зависимост от вида им. Гладки, отразяващи повърхности отразяват звука както огледалото – светлината. При грапави повърхности рефлексията протича в много посоки. Това на практика означава, че ние чуваме многократно всеки издаден звук, отразените вторични звуци се смесват със следващите и нашият организъм реагира защитно на тази атака от хаотична звукова агресия, без дори да си даваме сметка за това. Ето защо, след престой в такива помещения, се чувстваме изтощени, губим концентрация, ставаме по-лесно раздразним, страдаме от главоболие. А когато това се превърне в ежедневие, започват да се появяват и различни хронични заболявания. Повтарящото се отражение на звука се нарича реверберация.

Времето на реверберация е стойност, обозначаваща времето, необходимо за затихване на създадения от нас звук. Оптималните стойности са различни в зависимост от функцията на помещенията. За учебни помещения времето на реверберация трябва да бъде  в обхвата 0,4 – 0,6 секунди, помещенията за музика изискват по-дълго време на реверберация.

Добрата  акустика е от особено важно значение там, където се събират повече хора – в офиси, конферентни зали, обществени заведения, ресторанти, особено в концертни и театрални зали. Изключително важно е да има добра акустична среда в сгради и помещения с много деца – в училищата, детските градини, физкултурните салони и др. В домашни условия добрата акустика играе изключителна роля в детските стаи, спалните помещения, кухните.

Как да създадем добра акустична среда? Огромна роля играят строителните материали и техните свойства.

Решението на Кнауф

Плоскостите Knauf Cleaneo® Akustik са перфорирани гипсови плоскости, напълно естествен  и иновативен продукт. Едно от основните им свойства е, че участват ефективно в процеса на подобряване акустиката в помещенията. Те се предлагат в различни по форма перфорации, благодарение на които поглъщат звуците и чувствително намаляват реверберацията в помещенията (намаляват ефекта на ехото).  Могат да се монтират както на таваните, така и на стените, включително да се използват в различни пространствени форми, да се монтират под различни ъгли, да се боядисват с подходящи цветове и да участват в изпълнението на атрактивни интериорни решения.

Освен добрия акустичен ефект и възможностите за ефектен интериорен дизайн, плоскости Knauf Cleaneo® Akustik имат уникално свойство да пречистват въздуха в помещенията. Това свойство е резултат на минерала зеолит, който се съдържа в гипсовото ядро на плоскостта. Благодарение на него вредните вещества във въздуха катализират и се разграждат, като намаляват следите от цигарен дим, миризми от кухнята, домашни любимци, формалдехид и др.

Повече информация за другите свойства на плоскости Knauf Cleaneo® Akustik, може да научите тук.

Акустика моделирана в много форми – референти обекти

Библиотека в университета в Монс

Древният манастир в Монс беше подложен на голяма реставрация, за да приеме библиотеката на университета в Монс. Архитектите бяха изправени пред предизвикателната задача да интегрират съвременни технологии и материали, като същевременно запазват и зачитат наследството на архитектурата от 17 век.

Екипът от архитекти обърна специално внимание на акустиката и естетиката на пространството. Акустика – защото беше важно да се предложи спокойствие на читателите на библиотеката. И естетика, която изисква внимателно изработен минималистичен дизайн, който да се слее с величието на историческата сграда. За различните функционални помещения са използвани плоскости Knauf Cleaneo® Akustik, дизайн непрекъсната кръгла перфорация 10/23 R.

Knauf Cleaneo Akustik

Knauf Cleaneo Akustik

Частна вила в Осло

“Съборихме всички преградни стени на първия етаж. При тази височина на помещенията, в кухнята и трапезарията, акустиката би била ужасна, без да се сложи акустичен таван. Затова избрахме Knauf Cleaneo® Akustik като акустична облицовка. Освен че създават благоприятна акустична среда, моделите на различните перфорации дават живот на повърхността“, споделя собственичката на вилата Камила.

Използвани плоскости – Knauf Cleaneo® Akustik, дизайн блокова перфорация B4.

Knauf Cleaneo Akustik

Knauf Cleaneo Akustik

С плоскостите Knauf Cleaneo® Akustik, благодарение на големия брой различни типове перфорации (кръгли, квадратни, шлицовани и с разсеяно перфориране в много варианти) може да се създават дизайнерски решения, които са също толкова индивидуални, колкото пространствата, които украсяват.

Повече референти обекти с гипсови плоскости Knauf Cleaneo® Akustik може да разгледате тук.

Може да харесате още...

Izolacii.eu