pixel

По-скъпи ли са пасивните къщи и има ли интерес към тях у нас?

Възможно ли е да се построи къща, която да се отоплява сама? Да, има и такъв вид строителство, което позволява да се намалят разходите за отопление до минимум.  Строителството на т.нар. „пасивни къщи“ започва от Германия, а днес в почти цяла Западна Европа се строи по този стандарт.

В Брюксел вече има дори изискване всички нови сгради да бъдат „пасивни“. Това се постига чрез специална вентилационна система, която по самостоятелен път и с минимална консумация на електроенергия отоплява или охлажда сградата. В България има построени едва три такива сгради, като една от тях е детска градина в Габрово.

„Пасивна къща“ е енергоспестяваща къща, която позволява и през лятото, и през зимата изключително ниска консумация на енергия. Това обясни пред Дарик сертифицираният проектант на пасивни къщи у нас арх. Иван Иванов. „Името „пасивна“ за този тип къща идва от това, че тази сграда няма активни отоплителни и охладителни системи. Тя се охлажда и отоплява сама благодарение на вентилационната система, която работи на принципа на топлообменник и самата система изразходва много малко енергия. В сравнение с конвенционалните къщи работи с много малко ток, а самата сграда успява да поддържа постоянна температура от около 22 градуса целогодишно“, каза арх. Иванов.

Икономиите за отопление в сравнение с обикновените сгради са над 75%, което позволя на този тип сгради да се изплатят от спестените пари за електроенергия до 30 години.
 
Скъпо ли струва обаче строителството на такива сгради? „По данни от Германия и България има едно завишаване от около 8 на сто. Но това не е точно, тъй като трябва да се гледат разходите през целия жизнен цикъл на сградата. И ако за строителството цената е по-висока, то тя се изплаща със спестената енергия. Най-скъпа е дограмата, тъй като тя трябва да е много висококачествена, стъклопакетът да отговаря на определени изисквания и у нас рядко се ползва такава“, каза арх. Иванов.

Засега търсенето и строителството на такъв тип сгради у нас все още остава ниско, отчитат от сектора.

dariknews.bg

Може да харесате още...