pixel

Още милиони за програмата за „безплатно” саниране

Малко над 155 млн. лв. е следващият транш от парите за „безплатното” саниране, с който ще тръгнат плащания към общините по предвидените за обновяване блокове.

Това става ясно от размяната на писма за наличния финансов ресурс между Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) и Българската банка за развитие (ББР), които работят по националната програма за енергийна ефективност на жилищните блокове.

Одобреният в последните дни на парламента втори милиард за безплатното саниране е бил изчерпан още миналата година, от МРРБ обявиха официално, че с наличните пари могат да се обновят 2022 сгради. Малко над една десета от тях вече са готови. Други са на различен етап от санирането и плащанията. Заради бързото стопяване на парите министерството задължи всички кметове, преди за обявят поръчка или да сключат договор със строител, да изпратят заявление за намеренията си в МРРБ. Едва след като се засече на какъв етап са плащанията от банката партньор по програмата – ББР, министерството може „да даде благословия” за поемане на ангажимент на отделните кметове.

Но сложните и не съвсем ясни правила на управление на програмата доведоха до това, че управляващото министерство реално не знае как върви харченето по нея, защото плащанията са в ръцете на ББР. В същото време от банката казват, че не носят отговорност по изпълнението на програмата, защото са само партньор.

В писмо от 28 февруари, качено на сайта на МРРБ, зам.-министърът арх. Виолета Комитова пише до банката, че до тази дата „са постъпили запитваня от 20 общини за 173 сгради на обща стойност 155 763 524,22 лева”. В отговор от 7 март изпълнителните директори на ББР информират, че сключените досега договори със съответния анекс за плащане и реално поетите ангажименти дотук са на стойност за малко над 1,01 млрд. лева. И че има възможност за сключване на нови анекси по заявката на МРРБ за тези над 155 млн. лева.

Междувременно кметовете обявиха притесненията си за това как ще продължи програмата и дали ще може да бъде отговорено на очакванията на всички желаещи да се включат в нея. Наложи се служебният регионален министър Спас Попниколов да потуши напрежението на съвместна среща с кметовете и управата на банката.

От последната размяна на писма между МРРБ и ББР обаче личи очевидно напрежение. На 13 март арх. Комитова пише до ББР, че банката бави поискана информация за това колко е наличният финансов ресурс. И изисква това да става в срок от 3 дни от получаване на всяко запитване. Проблемът идва от това, че самото министерство се ангажира да информира кметовете в 10-дневен срок. ББР отговаря на МРРБ на 17 март. В отговора от ББР обаче остро възразяват срещу тона на МРРБ – според тях процедурата на министерството е вътрешна и не „ангажира и задължава с никакви дейности и срокове банката, която не е страна по нея”. Все пак от ББР са готови да дават информация за изхарчените пари.

Източник:„Сега”

Може да харесате още...