pixel

Почти 15% по-добра ефективност с органични фотоволтаици

Изследователите от Фрайбург поставиха нов рекорд за ефективност на органичните соларни филми. Все още остава една стъпка, за да се превърне това в строителен продукт.

Изследователите от Fraunhofer ISE, заедно с колегите си от Центъра за изследване на материали на Университета във Фрайбург (FMF), са увеличили ефективността на органичните соларни филми до 14,9%. Според компанията това е нов рекорд. Предишният рекорд е 12,6%.

Ефективност в по-голям мащаб

Рекордът обаче е постигнат само в една лабораторна клетка. Това означава, че стойността остава сравнима с другите нива на ефективност за органични фотоволтаици (OPV), които са постигнати досега. Предизвикателството обаче остава да се прехвърли равномерно в по-големи области в индустриален мащаб. 

„Когато постигнахме висока ефективност с търговски абсорбиращ материал на малки лабораторни клетки, искахме да знаем дали това може да стане и на по-голямата площ от 1,1 кв. см.“, обяснява Биргер Цимерман, ръководител на екипа за производствени технологии за органични солари клетки във Fraunhofer ISE. „Бяхме много доволни от резултатите, тъй като нямахме никакви загуби.“

Важна стъпка към индустриалното производство

Това е особено необходимо за достигане на мащаб и прехвърляне в индустриалния производствен процес. Тъй като повечето рекорди в лабораторни условия се губят по този начин, действителните соларни филми постигат само част от тази ефективност.

С настоящия рекорд изследователите от Fraunhofer ISE са направили важна стъпка към индустриалното производство на ефективни органични соларни модули. „И ние също имаме няколко идеи за това как ефективността може да бъде допълнително увеличена“, подчертава Ули Вюрфел, ръководител на отдел във Fraunhofer ISE и ръководител на групата в FMF. „Така че следващите няколко седмици и месеци ще бъдат много вълнуващи“, обещава той.

Може да харесате още...