pixel

Естествените изолационни материали могат да бъдат предвидими в употребата им

Благодарение на новите резултати от изследванията, естествените изолационни материали вече могат да бъдат интегрирани в стандарти и строителни разпоредби, което спестява отнемащи време изпитвания на компоненти. Те също така предлагат големи предимства.

Под ръководството на Института за изследване на дървесината Wilhelm-Klauditz-Institut WKI, изследователите определиха параметри на материала, които могат значително да намалят сложните тестове на компоненти като шумо- и пожарозащита. Въз основа на измерването на естествените изолационни материали могат да се адаптират стандартите и строителните разпоредби и тези изолационни материали могат да се използват по-лесно в бъдеще.

Защитата на ресурсите и използването на органични, рециклируеми суровини също става все по-важно в строителната индустрия. Поради тази причина нараства интересът към използването на изолационни материали на основата на възобновяеми суровини (NawaRo). Досега различни строителни разпоредби и стандарти са били и продължават да бъдат пречка. При тях не беше взето предвид използването на възобновяеми изолационни материали и това налагаше обширни и сложни тестове.

Естествените изолационни материали могат да бъдат надеждно изчислени

Основният резултат на изследователите е, че естествените изолационни материали имат надеждни свойства, конструкциите могат да бъдат надеждно изчислени и могат да се използват в почти всички области. С естествени материали могат да се построят предсказуеми, трайни и безопасни сгради. Стандартите и строителните разпоредби вече могат да бъдат адаптирани и така да се  разчисти пътя за повече възобновяеми изолационни материали в строителството.

За първи път изследователският екип взе цялостен поглед върху темата и изследва изолационни материали, изработени от възобновяеми суровини в шест работни области: противопожарна защита и тлеене, звукоизолация, топлоизолация, защита от влага, анализи за устойчивост и емисии.

В допълнение към дървото и целулозата, естествените изолационни материали сега се произвеждат от растителни суровини като коноп, юта, лен, слама, водорасли, ливадна трева, корк или тръстика. На пазара вече има устойчиви на натиск панели, гъвкави постелки, вдухваща изолация и изолация с пълнеж.

Предимства на възобновяемите изолационни материали

В областта на противопожарната защита и поведението на тлеене изследователите успяха да установят, че поведението на огъня на естествените изолационни материали се различава значително от това на петролната твърда пяна. Тя изгаря изключително бързо, с много силно образуване на тъмен дим, топи се и капе при горене.

Изследваните възобновяеми изолационни материали също горят, макар и относително бавно, с малко развитие на дим и не капе при горене. Следователно противопожарното поведение на възобновяемите изолационни материали е значително по-изгодно, особено в ранната фаза на пожар.

Данните за компонентите и материалите за звукоизолацията, вече са включени в настоящата редакция на DIN 4109-33. Освен това са допълнително разработени методи за изчисление, които могат значително да намалят усилията за тестване в бъдеще.

Защита от студ и топлина

Досега изолационните материали трябваше да предпазват от студа през зимата. Поради изменението на климата топлоизолацията става все по-важна през лятото. При изолационните материали са важни не само топлопроводимостта, но и капацитетът за съхранение на топлина и насипната плътност. Изследователите успяха да установят, че и тук по принцип няма ограничения за използването на възобновяеми изолационни материали.

Високият капацитет за съхранение на естествените изолационни материали има положителен ефект не само върху топлоизолацията, но и върху защитата от влага, особено при дървените конструкции и покривната конструкция. Докато изолационните материали от минерални влакна и твърдите пени на петролна основа практически не могат да абсорбират никаква влага, естествените изолационни материали са способни да буферират кратки колебания във влагата по време на строителната фаза или по време на употреба, без влагата на материала да се увеличава значително. Това прави конструкцията много по-безопасна.

Може да харесате още...