pixel

Подписка за референдум срещу застрояването в ”Младост”

Повече от 3000 подписа са събрани за два дни за свикването на местен референдум срещу застрояването на парковете и градинките в район „Младост“.

От организацията посочват, че за свикването на допитване с гражданите е необходимо събирането на поне 15 000 подписа в срок от 3 месеца. Това съобщиха организаторите на подписката от „За зелен Младост“.

Те публикуваха във Фейсбук и пунктове за събиране на подписи за рефендума и уточниха, че списъкът ще бъде постоянно актуализиран и допълван.

Въпросите, които ще бъдат представени пред гражданите, са два:

1. Подкрепяте ли да се приемат изменения в Общия устройствен план и Подробните устройствени планове на Младост 1, Младост 1А, Младост 2, Младост 3, Младост 4, които да не позволят ново застрояване на съществуващите зелени площи, междублокови пространства, терени с разположени съоръжения за игра на деца, паркинги и погранични на парковете територии?

2. Подкрепяте ли да се обяви мораториум върху издаването на разрешения за строеж и започващо строителство в район Младост на Столична община, област София-град, до промяна на Общия устройствен план и Подробните устройствени планове на Младост 1, Младост 1А, Младост 2, Младост 3 и Младост 4?

Членове на Инициативния комитет „За Зелен Младост“ посочиха, че успешното провеждане на референдума би накарало политиците да се замислят и най-сетне да започнат да защитават правата на гражданите. От организацията са категорични, че никоя политическа сила не стои зад тях.

Протестите на хората от „Младост“ срещу застрояването на парковете и градинките в квартала вече доведоха до оставката на кмета на района Цвета Авджиева. В момента временен кмет на един от най-големите столични квартали е Деница Николова.

offnews.bg

Може да харесате още...