pixel

Покривните градини като полезна необходимост

pokriv

Покривите се озеленяват от 70-те години на миналия век, но промените в климата направиха тези градини все по-предпочитани и търсени. Някои градове и общини дори съфинансират изграждането им.

Зелените покриви действат като естествен климатик, могат да предотвратят наводнения и осигуряват местообитание за насекоми и други животни. За съжаление, едва настъпилите последно време катастрофи като наводнения и горещи вълни, карат повече хора да разберат колко важно е да бъде озеленена градската среда.

pokriv

Зеленият покрив абсорбира много вода, през почвата или заместващият я субстрат, а това което не се задържа в него отива един слой по-надолу, в дренажа. Целият зелен покрив задържа поне половината от годишните валежи. Важното е, че водата остава отгоре и растенията я изпаряват – така се постига охлаждане и овлажняване на въздуха. Това охлаждане е действителният климатичен ефект на зелените покриви. Освен това дърветата в градината засенчват и самата сграда.

През зимата пък зеленината служи като изолационен слой. В сравнение с обикновения чакълен покрив, зеленият има около десет процента повече топлоизолационни свойства.

pokriv

Подобно на гъба, зеленият покрив попива до 95% от дъждовната вода, която после се оттича постепенно и така облекчава канализационната система. В някои случаи покривите постигат и шумоизолиращ ефект.

pokriv

Зелените градини на покрива привличат преди всичко насекоми, но при по-висок клас на изграждане, в тях може да се заселят дори червей и охлюви. Идеята градините да се превърнат в постоянно местообитание е нова тенденция при модерните зелени покриви. Друга тенденция е комбинирането им с фотоволтаици.

Усвояването на покривите е извоювана площ, която може да се използва от обитателите срещу относително изгодна инвестиция. Планирането в началната строителна фаза е по-добрият избор в сравнение с едно последвало изпълнение. Освен разходите за изграждане, трябва да се предвидят и такива за поддръжка на градината.

Може да харесате още...

Izolacii.eu