pixel

Полагане на покривен филц за водоустойчивост на покрива – ето как

pokriven filc

Покривният филц или мушама често се полага под керемидите на жилищните сгради, той представлява смес от картон и катран или битум. В повечето случаи се добавя груб зърнест материал, за да се увеличи устойчивостта на абразия и UV-защита. Покривният филц се характеризира преди всичко със своята издръжливост, устойчивост и съвместимост със здравето и околната среда.

Има два различни вида покривен филц:
– при първия покривните уплътнителни мембрани са или заковани, или залепени с битумно лепило и са опесъчени двустранно;
– битумна мушама – специална форма на покривен филц, която осигурява водонепропускливо покритие. Състои се от тъкан от юта, полиестер или стъклени влакна и е напоена с битум по време на производството. Предимствата на този материал са, че може да се използва и срещу застойна вода (локви), което го прави подходящ за запечатване на плоски покриви.

Покривният филц обикновено се продава в размер от 1 метър ширина и 10 метра дължина. При оразмеряването трябва да се вземе предвид припокриването на скатни и стръмни покриви и да се сметнат излишъците около комини, прозорци и капандури. Преди полагане повърхността трябва да бъде идеално почистена и суха.

В началото трябва да прецените дали ще полагате покривния филц с единично или двойно покритие. Малки площи на покрива като тези на градински бараки или навеси за инструменти могат да бъдат оборудвани с просто покритие. За по-големите покриви на гаражи или къщи двойното покритие е по-добър избор. Помислете също дали искате да фиксирате покривния филц с пирони или с лепило. Закрепването с пирони е по-лесно и е особено подходящо за скатни покриви. Покривният филц може да бъде залепен или със студено лепило, или с горещ битум и е идеален за уплътняване и изолация на плоски покриви. Има и възможност за използване на самозалепващ се покривен филц, който обаче е по-скъп от нормалния покривен филц.

pokriven filc

Как се полага покривен филц:

Разточете първия лист в най-ниската точка на покрива, така че да се простира на около 10 сантиметра извън страните и долния ръб на покривната повърхност. Това позволява на водата да се оттича добре, без да се мокрят стените или покривната конструкция. Приковете разточената мембрана върху дъските и намажете горния ръб с покривно лепило. След това разточете втората лента, така че да припокрива първата с 10 сантиметра. Картонът също трябва да изпъква около 10 сантиметра в страничните ръбове. След това заковете и втората лента в горния ѝ ръб, намажете и продължете по този начин до билото. След като цялата площ е покрита, местата на застъпване се коват със специалните пирони за филц.

При двойно покритие вторият слой вече не е закован, а залепен. Обикновено с газова горелка се нагрява мушамата отдолу и след това се притиска върху долния слой, докато е топла. При изолация на плосък покрив може да се залепи и първия слой. Най-добрият начин да направите това е предварително да разнесете по основата студено лепило и след това да залепите с него двата слоя.

Може да харесате още...

Izolacii.eu