pixel

Промишлеността се тревожи за доставките на някои материали

materials

Производителите на важни суровини за производството на мазилки и хоросан, но също така и в зоната на изолационните материали алармират за проблеми с доставките. Според експерти тази ситуация се дължи предимно на неочаквано бързото възстановяване на китайската икономика, което подхранва търсенето на важни суровини.

„Ние не сме експерти, които могат да анализират световния пазар на суровини, но виждаме текущите въздействия в нашата индустрия и върху търговията“, споделя генералният мениджър на Асоциацията за изолационни системи, мазилка и хоросан (VDPM), д-р. Ханс-Йоахим Рихерс. „От известно време производителите в нашия бранш докладват не само за проблеми с доставката на важни суровини, но и за стремително увеличение на цените, свързано с тях.“

Какво означава това за близкото бъдеще?

Според VDPM ситуацията няма да се облекчи в скоро време. Трудностите при доставката могат да доведат до дефицити и до закъснения за отделни продукти от групата на мазилките и хоросана. Засегнати са обаче и изолационните материали. На този фон VDPM съветва преработвателните компании да следят интензивно текущото развитие на пазарната ситуация при търгове и оферти и непрекъснато да изискват информация от своите доставчици.

Но зависимостта от международните пазари на суровини показва колко важни са основните доставки от Европа. „Ако цели индустрии вече не могат да произвеждат, поради екстремни екологични стандарти в Европа, ние ставаме напълно зависими“, казва д-р. Рихерс. Въпреки цялата еуфория относно Зелената сделка на ЕС, този аспект трябва отново да бъде в центъра на вниманието.

Може да харесате още...

Izolacii.eu