Полиуретанова хидроизолация върху плочки на тераса

Isomat

Откритите тераси са сред местата, изложени на най-сериозни атмосферни влияния – големи температурни амплитуди, директна слънчева светлина, дъждове, градушки, силни ветрове. До скоро при изграждането на нови обекти, хидроизолацията често се пропускаше като ненужно оскъпяващ лукс и се разчиташе само на защитата на плочките и фугиращите смеси. Негативният резултат е налице само след няколко сезона – влага, мухъл, течове в помещенията под терасите – като много често дори не можем да разберем от къде идва проблемът, а къртенето на плочки, почистването и повторното им полагане е скъпо, шумно, трудоемко и много цапащо решение. Процесът е значително по-лек с полиуретанова течна хидроизолационна мембрана.

Как ще подходите при разрешаването на проблемите зависи до голяма степен от това какво е финишното покритие и дали има теч под терасата или не. Тук сме описали някои от честите ситуации, които изискват ремонт.

Когато искаме да запазим вида на крайното покритие и да спрем теча:
„Невидима“ хидроизолационна мембрана с Isoflex-PU 650.

Isomat

Красива тераса, луксозно изпълнение, скъпо крайно покритие (мрамор, керамика, гранитогрес и др.), чийто вид искаме да запазим. В този случай препоръчваме използването на хидроизолационната мембрана Isoflex-PU 650. На пръв поглед може да изглежда скъпо, но реално спестявате много главоболия, намалявате допълнителните разходи за труд при премахване на старите покрития и запазвате вида на плочките. Разходът е между 0.75 и 1.5 кг. на кв. м. Полагането на Isoflex PU 650 осигурява „невидим“ слой с изключителна износоустойчивост, например от токчета, изпуснати предмети и подобни.

Как да приложим системата?

Полагането започва с почистване на основата от прах и замърсявания. Подходящият грунд е Primer S-165. Той осигурява адхезията към основата (включително и при неабсорбиращи гланцирани повърхности, гланцирани керамични плочки, стъкло, стъклени тухли и др.) и допълнително почиства и подготвя основата за полагането на мембраната. Повърхности със съдържание на влага (например влага под плочките), трябва да се оставят да изсъхнат напълно преди полагане на Primer-S 165.

Isomat

Хидроизолационната мембрана Isoflex-PU 650 се нанася с ролер, като се изчаква минимум 20-30 минути след нанасянето на грунда. Isoflex-PU 650 е прозрачна, еднокомпонентна, алифатна, полиуретанова, мазана хидроизолация с високо съдържание на твърдо вещество.

Предимства на Isoflex PU-650:
– Лесно и икономично решение, тъй като не се налага отстраняване на старата основа (например плочки);
– Ефективна хидроизолация и защита на повърхности от стари плочки, дърво, стъклени тухли, пластмасови материали и т.н.;
– Образува непрекъсната, безшевна, еластична мембрана, която не пожълтява с времето;
– Изключителна устойчивост на UV и атмосферни влияния (дъжд, сняг), на почистващи препарати, масла, морска вода;
– Издръжливост на пешеходен трафик;
– Напълно прозрачна и не променя цвета на основата.

Isoflex-PU 650 образува филм, който има известен блясък. В случай че не ни харесва и искаме да върнем матовия вид на основата, лакираме с полиуретаново покритие Varnish-PU 650 MF.

Когато можем да променим вида на крайното покритие, за да спрем теча:
Универсално трайно решение с Isoflex-PU 500.

Когато покритието вече е поостаряло, изгубило блясъка си, имаме поочупени крайчета на плочките, изтъркан гланц или просто са ни омръзнали старите плочки, можем да добием един по-модерен бял или сив индустриален вид с хидроизолационна мембрана, която напълно ще покрие основата. В този случай препоръчваме използването на полиуретанова хидроизолация. Isoflex-PU 500 е полиуретанова, мазана хидроизолационна мембрана за покриви и тераси. Използва се под или над плочки на балкони и тераси, а също и като открита хидроизолация. Може да се полага и върху гипсокартон или цимент, стари битумни слоеве или EPDM мембрани и полиуретонова пяна. Отличава се със силна адхезия и е изключително устойчива на външни въздействия. Може да се прилага и върху неравни основи. Ако искаме да постигнем дълготраен ефект за десетилетия напред, покриваме с Topcoat PU 720. Получаваме безшевна бяла или цветна мембрана, издръжлива на трафик от хора и автомобили.

Как да положим системата?

И тук е важно да стъпим на здрава основа – всички отлепени плочки се залепват отново, отчупени ръбчета или липсващи плочки се запълват с Durocret. При нужда се префугира. Основата трябва да е чиста и суха, от това зависи адхезията на всички материали, които полагаме. Тук за грундиране ще използваме Epoxyprimer 500 – двукомпонентен епоксиден грунд на водна основа, идеален при полагане на полиуретанови системи Isoflex-PU върху неабсорбиращи повърхности или стари хидроизолационни слоеве.

Isomat

Тъй като ще нанесем течна мембрана, която следва релефа на основата, фугите ще продължат да се открояват на повърхността. Ако търсим абсолютно равен, гладък резултат, е необходимо да запълним фугите с епоксидна шпакловка от Epoxyprimer 500 с кварцов пясък. По този начин едновременно ще намалим разхода на материал впоследствие и ще получим равна основа.

Isomat

На следващия ден след грундирането можем да нанасяме Isoflex-PU 500. Това е еднокомпонентна, мазана, полиуретанова, течна хидроизолация за открити тераси и плоски покриви.

Крайното покритие, от което имаме нужда, е Topcoat-PU 720, в цвета който сме избрали. Topcoat-PU 720 e eднокомпонентно алифатно еластично полиуретаново повърхностно покритие, което допълнително защитава цвета на хидроизолационната мембрана от влиянието на UV лъчи и защитава полиуретановото хидроизолационно покритие, ако е изложено на пешеходен и лек автомобилен трафик.

Предимства на Isoflex-PU 500:
– Отлична механична, химична, термична, UV и климатична устойчивост, тъй като е на основа на чиста, еластомерна, хидрофобна полиуретанова смола;
– Образува непрекъснат, безшевен, еластичен, хидроизолационен, паропропусклив, запечатващ слой;
– Отлична адхезия към различни основи като плочки, метал, бетон, циментови замазки, дърво и повечето видове хидроизолационни мембрани;
– Може да се полага и върху неравни повърхности;
– Подходяща хидроизолация за озеленени покриви, цветарници и т.н.;
– Предлага се бял или цветен.

В зависимост от големината на терасата и натовареността на използването й, полагаме два или три слоя от полиуретановата мембрана с или без армировка от полиестерен плат.

Isomat предлага още две решения в зависимост от състоянието на настилката:

При слабо натоварени или неизползваеми тераси:

Хидроизолация на полиуретан-акрилна основа Isoflex Hybryd

Ако терасата не е силно използваема, ни е необходимо решение, което хидроизолира, но не е нужно да е износоустойчиво. В този случай третираме терасата като плосък покрив и може да използваме хидроизолация на полиуретан-акрилна основа като Isoflex Hybryd. Това е сравнително по-бюджетно решение, но е и с по-кратък живот – 7-8 години, след което трябва да се ревизира и при необходимост да се поднови. Нанася се върху грундирана повърхност (например ISO-Primer), като при необходимост може да се армира.

При напукани, отлепени или компрометирани по друг начин плочки:

Еластична двукомпонентна циментова мазана хидроизолация Aquamat Elastic

Ако плочките са много напукани, отлепени или силно компрометирани, най-доброто решение е да ги изкъртите, за да осигурите здрава основа на хидроизолацията.

В този случай върху замазката директно използвайте Aquamat Elastic – еластична двукомпонентна циментова мазана хидроизолация. Тя е подходяща за повърхности, които имат големи температурни разширения или вибрации. Служи и като отлично средство за хидроизолация под керамични плочки, което я прави предпочитан избор при ремонти на тераси. Полагането й става чрез смесване на сухата смес с еластификатор. Материалът се нанася върху навлажнена основа с четка на два или повече слоя. Не се препоръчва дебелина на слой над 1 мм. Отлично се комбинира с полимерно високоеластично циментово лепило АК 22 и фугираща смес Multifill Smalto.

За да се радвате на естетичен и надежден резултат както при изграждането, така и при ремонта на терасите и за да избегнете разходите по гаранции и допълнителни поправки, е важно използването на качествени материали, но още по-съществено е правилното полагане и компетентното цялостно изпълнение. Техническите сътрудници на Isomat ще обучат екипа ви и ще наблюдават процеса на работа, за да се постигне качествен, естетичен и траен резултат.

Вижте също...