pixel

Половината шосета без осеви линии

Половината от републиканските пътища в страната са без осеви линии преди зимата, това става ясно от справка на Агенция „Пътна инфраструктура” (АПИ).

По данни на ведомството от началото на годината досега е обновена хоризонталната маркировка на около 3000 км. До края на декември се планира при добри метеорологични условия  да бъдат маркирани още 2500 км  или общо дължината им ще бъде 5500 км. Всички държавни шосета в страната са общо почти 20 000 км, но част от тях са бившите селски пътища, за които не се изисква хоризонтална маркировка. От АПИ отчитат, че в най-лошо състояние остава маркировката именно по третокласната пътна мрежа.

На много места в страната проблем е не само липсата на маркировка, а качеството й. Случва се осеви линии, маркирани през пролетта, особено по общинските пътища, да не издържат до зимата. Отделно при по-голяма част от родните пътища осевите линии са изчертани с обикновената акрилатна боя  и при по-силен дъжд трудно се вижда от водачите и денем, а нощем или в мъгла съвсем изчезват от полезрението им.

Според шефа на пътната агенция инж. Лазара Лазаров, обикновената маркировка издържа едва по година, защото през зимата се използват луга и пясък за поддръжка на пътищата, докато скъпата боя издържа 5 пъти повече от обикновената.

monitor.bg

Може да харесате още...