Поставяйте правилно изолацията на кутията за ролетни щори

shtora

За да се избегнат топлинните мостове, коефициентът на топлопреминаване (U-стойност) на ролетните кутии трябва да съответства на U-стойността на конструкцията на стената. Тъй като между помещението и външния въздух обикновено има само тънък дървен панел, изолационните свойства на ролетните кутии в старите сгради далеч не са достатъчни.

Има разлика между плъзгащи се или горни ролетни щори, при които кутията с ролетни щори (наричана още преградна кутия) е вградена в зидарията над прозореца и ролетни щори, монтирани отпред на външната стена пред прозорец. Енергийните консултанти съветват кутията с ролетни щори да бъде изолирана, ако тя е вградена в стената. Можете да се справите и без изолация, ако щората е монтирана отвън. Ролковите кутии, поставени отвън, имат по-ниски енергийни загуби. Те обаче не са толкова често срещани, защото променят характера на къщата и често дразнят окото.

Ако старите ролетни щори все още се използват, кутиите могат да бъдат значително подобрени чрез допълнителна изолация и енергийните загуби да бъдат значително намалени. В идеалния случай кухината на ролетната кутия се изолира с подходящ материал от всичките страни.

Без херметическо уплътнение изолационният ефект се губи

Най-важни са зоните, обърнати към стаята. Изолацията на останалите страни служи за намаляване на топлинните мостове. Изолацията отвън не е особено полезна, особено след като връзките между капака, кутията и прозореца са слабо място.

Накрая се извършва въздухонепропускливото уплътнение. Ако ролетката не се затвори плътно, вятърът може да се прокрадне зад нея, да духа в кутията, да охлади нея и самия прозорец. Това означава, че ролетката вече не е топлоизолирана и че през водача на лентата на ролетната кутия преминава въздух. Следователно всички фуги, като например на ръба на капака на кутията и на изхода на ролетни щори, както и каналите на ремъка, трябва да бъдат запечатани с уплътнителни ленти, уплътнения с четка или специални гумени запушалки.

Може да харесате още...