pixel

Построиха училище от стари гуми

Uchilishte ot gumi

„Училището от гуми“ се намира в зона „C“ на окупираните палестински територии на Западния бряг. Ограниченията в зоната са наложили решението училището да е временно, което означава, че е трябвало да бъде построено без основа и без цимент.

За изграждането му са използвани „земни“ строителни техники и стари рециклирани гуми. Местната общност запретнала ръкави, за да изгради училището на ръка – и успяла само за две седмици.

„Училището от гуми“ е практично решение за осигуряване на образование за децата на бедуинския лагер Ал Хан Ал Ахмар. Архитектите от Arco Architettura са проектирали училището и поканили местната общност да се включи в изграждането му.

Uchilishte ot gumi

Училището се състои от три основни сгради, разположени около централен двор, заедно с баня от едната страна.

За изграждането на стените на сградите гумите били напълнени и плътно натъпаки със земя за по-добра изолация. Земя е използвана и за запълване на основата за подобряване на структурната стабилност, тъй като училището всъщност няма истинска основа. Земята от вътрешния двор е формирана така, чеда се получат стъпала към вътрешността – но служат и като места за сядане. Добавени са метални покриви върху сградите – с големи стрехи – и са предвидени дупки между гумите за постигане на естествена вентилация. Накрая стените отвътре са измазани със смес от гипс и цимент.

Uchilishte ot gumi

Простата конструкция и дизайнът на училището осигуряват относителен комфорт на децата при минимални материали и разходи. Всичко е направено на ръка от членовете на общността и – колкото и да е невероятно – всичко това е изградено само за две седмици. Според ARCO, текущото състояние на училището е „неопределеност“, защото израелските военни власти до момента така и не са признали съществуването на сградата и във всеки един момент армията може да разруши училището и да премести целия лагер.

Uchilishte ot gumi

Простата конструкция и дизайнът на училището осигуряват относителен комфорт на децата при минимални материали и разходи. Всичко е направено на ръка от членовете на общността и – колкото и да е невероятно – всичко това е изградено само за две седмици.

Uchilishte ot gumi

Според ARCO, текущото състояние на училището е „неопределеност“, защото израелските военни власти до момента така и не са признали съществуването на сградата и във всеки един момент армията може да разруши училището и да премести целия лагер.

greentech.bg

Може да харесате още...