pixel

Соларно захранваните приюти на IKEA са одобрени за сирийските бежанци

По-рано тази година, скандинавските майстори на мебели от IKEA представиха лесно разгръщ се, захранван със слънчева енергия подслон, който може да осигури надеждно и безопасно жилище в случай на бедствие. Създадени в сътрудничество с Върховния комисариат на ООН за бежанците, приютите са идеални за ситуации като продължаващото масово изселване на хора, които бягат от войната в Сирия. Въпреки това, тъй като много сирийски бежанци влизат в Ливан, ливанското правителство се е поколебало дали да одобри използването на продукта на IKEA от страх, че те могат да се окажат твърде постоянна.

Сега, след шест месеца преговори, къщите на IKEA най-накрая ще бъдат на разположение на сирийци в Ливан, но те няма да се готови навреме, за да предпазят хората от суровата зима.

Модулите на IKEA за бежанци са по 57 квадратни метра и могат безопасно да приютят по пет души. Макар и да изглеждат тесни, те са два пъти по-големи от стандартните палатки, предоставени в момента на бежанците. Освен това, облицованите със соларни панели покриви осигуряват безопасен източник на светлина, премахвайки необходимостта от опасните бензинови лампи. Облицовките на стените осигуряват добра изолация от топлината през деня и студа нощем. Тези подслони могат да се изграждат само за четири часа, и докато палатките в момента обикновено започват да се разпадат на шестия месец, животът на къщата на IKEA е до три години.

Къщите в момента са в тестов период и все още струват по около 11 250 лв. 12 трябваше да бъдат изпробвани в Ливан това лято, на правителството се отказа. След като приключат полевите изпитания в Ирак и Етиопия те ще започнат да се произвеждат масово и цената ще падне до около 1 500 лв и дори по-малко. Това е по-скъпо от цената на палатка или от лист пластмаса, но пък така няма да се налага да бъдат заменяни толкова често. Около 3,5 милиона бежанци по света живеят в палатки и те средно ще останат в лагери за около 12 години. Къщата на Ikea няма да промени тези показатели, но може поне да направи живота на бежанците по-удобен.

Може да харесате още...