pixel

Предимства и недостатъци на сандвич панелите

Използването на сандвич панели в строителството през последното десетилетие се е увеличило значително. Това се дължи главно на гъвкавостта на този строителен материал. Сандвич панелите се използват за изграждане на стени и покриви, те са лесни за монтиране и имат добри експлоатационни показатели.

Най-важното предимство на сградите, изградени от сандвич панели, е краткото време за тяхното изграждане. Да се пусне в експлоатация готова структура, е възможно в рамките на 2-3 месеца, което забележимо превъзхожда дори времето за изграждането на сглобяеми къщи от дърво.

Въпреки предимствата, тези конструкции имат редица недостатъци. Основният от тях е невъзможността със сандвич панели да се изграждат многоетажни сгради, тъй като те не издържат на товарите.

Предимства на сгради от сандвич панели

 – Висока скорост на монтаж. Както бе казано по-горе, възможно е да предадете готовата конструкция след няколко месеца след започване на строителните работи
Добри топлоизолационни, звукоизолационни и пожарозащитни качества. Предлагат се с пълнеж от минерална вата или полиуретан.
– Икономични. Тъй като няма нужда да се изгражда сложен тип фундамент за сграда, изградена от сандвич панели, може сериозно да спести от тази част на сградата. И, както е известно,  изграждането на монолитна основа взема почти половината от бюджета, предвиден за обекта.
– Многократна употреба. Сградите от този строителен материал могат лесно да бъдат демонтирани, а също и бързо, сглобени другаде. Освен това тези структури могат лесно да бъдат достроявани, ако е необходимо.
– Дълговечност. Средният експлоатационен живот на такива сгради е от най-малко 50 години.
– Красив външен вид. Съвременните строителни материали, към които сандвич панелите се отнасят, са не само издръжливи, но и с отлични естетически качества.


Недостатъци на конструкцията на сандвич панели

И въпреки, че строителството на сгради от сандвич панели се характеризира с голям брой предимства, има и недостатъци.

Първият и много значителен недостатък е свързан с невъзможността за декориране на стените. Също така, невъзможно е да се организира вътрешно окабеляване, което значително влошава дизайна на помещенията.

Не всички сандвич панели са с добро качество. Ето защо е много важно да изберете за строителство, само доказани и надеждни изпълнители. В противен случай могат да бъдат застрашени такива важни показатели на конструкцията, като дълговечност и топлоизолация.

И последният недостатък е свързан със сравнително сложната технология, чието изпълнение изисква известен опит и знания. Сглобяването на сандвич панели има много нюанси, поради които могат да се направят сериозни грешки по време на строителството.

Може да харесате още...