pixel

Препроектирането на „Хемус“ – със скоростна връзка към летището на Вълка

Кметове от Северна България настояха препроектирането на магистрала „Хемус“ да предвиди скоростна връзка към летището в Горна Оряховица, което неотдавна правителството отдаде на концесия на фирма, свързана с Румен Гайтански (известен с прякора Вълка), и кардиохирурга Генчо Начев.

„Направили сме постъпки за промяна на трасето на магистрала „Хемус“. Искаме да минава по-близо до Велико Търново и да има скоростен път до летището в Горна Оряховица и жп гарата“, каза пред Mediapool кметът на Велико Търново Даниел Панов (ГЕРБ), който е новият председател на Националното сдружение на общините.

Той обясни, че за Северна България това е важен инфраструктурен проект, който ще даде тласък за развитието на икономиката. Другият е скоростният път между Русе – Свиленград. В момента се проектира отсечката между Русе и Велико Търново, каза Панов.

Той уточни, че не е запознат с плановете как точно ще се промени трасето на „Хемус“, но е получил уверения, че предложенията на кметовете от региона ще бъдат взети предвид.

Търгът за „Хемус“ беше спрян внезапно миналата седмица по нареждане на премиера Бойко Борисов. Поводът беше „витаещи съмнения“ че победителите са свързани с депутата от ДПС Делян Пеевски и шефа на „Лукойл“ Валентин Златев, въпреки че всичко по процедурата е законно. Официалният мотив е липса на европейски средства за изграждането на магистралата.

Цената, с която фирмите спечелиха търга за 60 км от Ябланица до разклона за Плевен/Ловеч беше близо 1 млрд. лв. с ДДС.

Към момента двата консорциума не са обжалвали прекратяването на поръчката, показва справка в регистъра на Комисията за защита на конкуренцията.

Новото трасе край Велико Търново и Горна Оряховица

От Национална компания „Стратегически инфраструктурни проекти“ потвърдиха, че върви препроектиране за 15-километрова отсечка от магистралата в района на Велико Търново.

Официалната причина е първоначално предвиденото сложно преминаване над река Янтра, както и осигуряване на транспортна връзка с летището в Горна Оряховица.

Препроектирането

Миналата седмица премиерът заяви, че вече се прави препроектиране на трасето на магистрала „Хемус“. Възложил е на регионалния министър Лиляна Павлова да даде нови варианти, така че строежът да излезе по-евтино.

„Сега препроектираме. Сега мисля, че ако минем през едно друго трасе, дал съм до утре на г-жа Павлова да ми подготвят варианти, ако махнем тази голяма лента по средата между двете платна и я направим от 30 на 25, ако намалим скоростта на 120 км, тогава радиусите на завоите (при 140 км скорост радиусът на завоите е 5 км), при по-ниска скорост радиусът намалява и съответно поевтинява“, поясни тогава Борисов.

Освен това той нареди строителството на северната магистрала да започне в тези участъци, за които има готовност. От изказването му става ясно, че това ще е в началото на лот 1 – след Ябланица. Колко е дълга отсечката и на какъв етап е готовността ще се разбере в следващите дни.

Министър Павлова обеща до две седмици след спирането на поръчката да е готова с пускането на новите търгове, но процедурата най-вероятно ще се забави.

Проектната компания беше разработила три варианта за трасето на магистралата, като в крайна сметка беше одобрен този от социалистическо време, макар и с леки корекции.

Коментарите

Според експерти в пътния бранш думите на премиера може да означават, че недовършената част от магистрала „Хемус“ вероятно ще бъде „понижена“ до скоростен път, за да излезе по-евтино. Това беше направено и за пътя през Кресненското дефиле на магистрала „Струма“, но там аргументът е по-скоро екологичен.

Изграждането на скоростен път е около 20 – 25% по-евтино от магистрала, твърдят от пътния бранш. Скоростният път е без аварийна лента, но трябва да има отбивки през определено разстояние. Скоростта на движението по него е 110 км/ч

Според експерти обаче не е разумно участъкът от София до Велико Търново да бъде скоростен път, защото там има достатъчно трафик.

Строители и държавни експерти са на мнение, че дори да се направи нов проект, цената няма да се намали сериозно. Това призна и Лиляна Павлова, която посочи, че 11 фирми са дали сходни цени, като повечето бяха дори по-високи от тези на избраните победители.

Може да се прогнозира, че цената може да бъде и по-висока, защото компаниите вече ще калкулират и „политическия риск“, коментираха от бранша.

Как ще се променят параметрите на магистралата – като цена и трасе – се очаква да стане ясно след април, когато влиза в сила новият Закон за обществените поръчки. Борисов вече обяви, че търгът ще се проведе по него.

mediapool.bg

Може да харесате още...