pixel

Проблемните строежи в „Младост“ може да се обезщетят с общински терени

Неправилно е да се спре тотално строителството в столичния квартал „Младост“, всеки конкретен случай трябва да се разглежда индивидуално и да се търси решение на проблема. Това заяви главният архитект на София Здравко Здравков пред БНТ в неделя по повод протестите на жителите на „Младост“ срещу планирани строежи върху зелени площи и междублокови пространства, довели до оставката на предишния кмет на района и избора на водача на недоволството Десислава Иванчева на поста.

Заради предсрочните избори строителната дейност в квартала бе замразена, но два дни преди вота и два дни след това багери започнаха да строят жилищен комплекс. Оказа се, че проектът има всички разрешителни и е бил предвиден още преди години, но жителите на квартала явно тогава не са разбрали за инвестиционните намерения.

Здравков каза, че вече се е срещнал с Иванчева, но не посочи дали са постигнали обща гледна точка за застрояването на „Младост“. Според него обаче са опасни спекулациите с евентуалното налагане на мораториум върху строителството в квартала, който се развива изключително в последните години заради прокарването на метрото и имотите там са сред най-скъпите.

По думите му има достатъчно свободни общински терени, където би могло да се разработи подробен устройствен план на терени, които са общинска собственост, и да се намери възможност проблемните (инвестиционни) проекти (върху частни имоти) да бъдат обезщетени с общински терен“, обясни Здравков. Той посочи, че в момента застрояването в квартала е намалено наполовина спрямо предишния устройствен план. „Над осем години тези свободни територии (за строежи) са обявявани за привличане на инвеститори“, посочи Здравков.

Той е против замразяването на каквато и да е строителна дейност в „Младост“, защото така не може да се направи една детска градина или дори улично осветление. Архитектът каза още, че е поръчал на социологическа агенция да направи анкета сред жителите на „Младост“ дали хората са участвали в общественото обсъждане на устройствения план на квартала, какво мислят за проектите.

Търси се място за небостъргачи

Главният архитект на София каза, че в момента при него за одобрение има проекти за небостъргачи, но общината все още не е решила къде да обособи своеобразното сити на града. Той посочи, че вече заради станцията на метрото край Експо центъра вече се е оформило каре от високи бизнес гради. По думите му обаче може мястото на ситито да е на запад заради разширяването на метрото. Според него обаче е задължително небостъргачите да са на едно място, а не из целия град “ като изсипани от самолет.

Здравков коментира още, че центърът на София трябва да се облекчава от инфраструктура и движение на автомобилите.

Националният стадион извън града

„Местата на големите стадиони е извън града“, каза той по повод намеренията за преместване на Националния стадион „Васил Левски“. „Виждате как при всяка среща става блокиране на центъра. Когато е правен стадионът, хората са идвали с велосипеди и градски транспорт“, аргументира се главният архитект и напомни, че европейските големи стадиони са извън града и са построени като огромни търговски центрове. По думите му не трябва да чакаме български футболен отбор да премине квалификациите на УЕФА и да се окаже, че нямаме стадион, който да отговаря на изискванията на федерацията.

Като своя основна цел през 2017 г. той си постави завършването на Наредбата за  градска визия, която ще определя как ще се оформят партерите на магазините, настилките на тротоарите, облика на различните квартали.

„Зеленият град не е само озеленяването, но и енергийната ефективност, където има голям обем от работа, свързване на велосипедните трасета и да се стига до различните квартали и центъра, без да се минава през подлези. Сега се развива гръбнакът на веломрежата“, каза още главният архитект. Той допълни, че крайната му цел е да се освободи центърът на София от автомобили. Даде за пример колко привлекателен е станал за туристите и столичани булевард „Витоша“, след като е станал пешеходен. „Догодина се стартира с „Граф Игнатиев“, която ще стане пешеходна, после са „Солунска“ и др.“, посочи Здравко Здравков.

Според него е неизбежно увеличаването на населението на столицата и инфраструктурното й развитие, защото големите градове са магнит за хората и в дългосрочен период жителите на София може и да надхвърлят 3-4 млн. души.

mediapool.bg

Може да харесате още...