pixel

Прочутият лондонски небостъргач Шард се оказва пълен провал

Прочутият лондонски небостъргач Шард, чието име в превод означава Стъклен къс и който е най-високият в Европа, се оказва пълен провал, пише в. „Кориере дела сера“.
Творението на архитекта Ренцо Пиано беше открито с пищна церемония преди почти година. То се извисява на 310 метра и струва близо 500 милиона британски лири, но днес пустее.

Небостъргачът е собственост на катарския държавен инвестиционен фонд. Илюстрация за провала му са снимки, направени вечерта. На фона на окъпаните в светлини други лондонски небостъргачи, Стъкленото парче се извисява тъмно. Това означава, че множеството му етажи продължават да са празни. Светлините са запалени само на 32-ия етаж, на който е разположен шикозен ресторант и в горната част на сградата, откъдето може да се наблюдава столицата.

Нито един от офисите на 26-те етажа, предназначени само за фирмено ползване, не е отдаден под наем. Почти всички луксозни апартаменти между 53-ия и 65-ия етаж са празни. Те се предлагат за рекордната цена от 50 милиона британски лири.

Причина за провала е естествено финансовата криза, но и раздутите наеми в сградата. Освен това неудачно се оказа местоположението на сградата, която е на юг от Темза и прекалено далеч от финансовото сърце на града. А се очакваше именно финансисти да наемат повечето имоти в Шард.

dir.bg

Може да харесате още...