pixel

Продавачи на имоти изтеглят офертите си

В очакване на по-голямо поскъпване на жилищата продавачи изтеглят офертите си от пазара. Предложенията в сегмента, особено в София, за последната година са с 25% по-малко на годишна база, сочи анализ на една от големите посреднически агенции.

По думите на шефа и Георги Павлов през 2016 г. е отчетен ръст на цените на сделките, но това се дължи основно на факта, че се купуват по-големи апартаменти, което кара и строителите да се съобразяват с конюнктурата. „Едновременно с това в по-високия сегмент преобладава предлагане над 1200 евро/кв. м. По-голямата част от  търсенето обаче е за нива до 1000 евро  за единица площ”, обяснява брокерът и добавя, че цените все още са по-ниски от времето на имотния бум от първата половина на миналото десетилетие.

Той не очаква голям ръст на сделките през 2017 г., а само в рамките на 5-6%, защото решението за покупка на жилище е силно зависимо от ръста на доходите. „Повечето хора все още имат ограничен бюджет за покупка на апартамент и за това не могат да си позволят просторни имоти. Те искат нови жилища, но накрая купуват, за каквото им стигнат парите. В същото време предлагането на такива имоти е не повече от 20% от пазара”, обяснява Павлов. Според него това е и една от причините да се увеличават сроковете за сключване на сделките. По думите му
купувачите предпочитат да не бързат, а от друга страна пък строителите вече не свалят толкова лесно цените на жилищата „на зелено”.

За последните 12 месеца 14% от сделките са се сключвали за период от над една година. Всяка четвърта покупко – продажба се е реализирала от 6 до 12 месеца от пускането на обявата, а други 21 на сто – от 3 до 6 месеца. Около една пета е делът на времето за сключване на сделки до 30 дни или от 1 до 3 месеца.

През 2016 г. брокерите са установили, че се е променила сезонната активност на купувачите. По-миналата година сделките са сключвали повече през по-топлите месеци, а лани – през февруари, март и ноември. Едновременно с това до 7% на годишна база стигна делът на купените апартаменти с цена над 100 000 евро, а на тези между 70 000 и 100 000 евро – до 19 на сто. За сметка на това е отчетен спад до 23% (срещу една трета през 2015 г.) на по-евтините жилища от 30 000 до 50 000 евро.

Столичните брокери прогнозират, че през първата половина на 2018 г. може да се очаква бум на търсенето на квартири в София, заради председателството на България на ЕС. Тогава се очаква
в столицата да дойдат хиляди чужденци.

Експертите обаче припомнят, че основно ще се наемат лукс имоти, разположени в центъра и престижните квартали около него, имащи добра транспортна достъпност.

monitor.bg

Може да харесате още...