pixel

Проектът „SFS Residence“ бе отличен със сребърен медал на архитектурното триенале “Interarch 2015”

Проектът SFS Residence Sea Forest Stone от STARH Stanislavov Architects бе отличен със сребърен медал, почетна диплома и специалната награда на посланика на Япония в София на архитектурното триенале “INTERARCH 2015”.

Резиденцията е ситуирана във ваканционната част на Варна, в близост до Черно Море в имот със силна денивелация от запад на изток с девствен ландшафт, съдържащ в себе си ценни дървесни видове и естествени скални образувания. Най- голямото предизвикателство пред архитектите е създаването на съвременна, органична сграда, която да се впише с лекота в контекста на средата. Да изглежда лека, ефирна и ненатрапчива, да работи заедно с всички елементи на ландшафта без да доминира.

В план сградата представлява издължен правоъгълник, ситуиран в най-високата западна част на имота. Функционално SFS е развита на 5 жилищни етажа и един приземен, предвиден за паркиране. На всеки от жилищните етажи са разположени по 7 апартамента, разделени на два входа. Апартаментите са с правилна, ортогонална форма и големина от 55 до 118 кв.м. Всички са с благоприятно географско изложение и морска панорама. Лоджиите и големите витрини осигуряват максимален контакт с природата и морето.

Дизайнът на сградата е продължение на чистата и ясна форма в план и представлява паралелепипед, от който са отнети елементи в ъглите и централните зони. Използваните два материала – стъкло и финландско термо дърво – придават модерен вид на сградата и спомагат за нейното хармонично вписване в заобикалящата среда.

arhitektura.bg

Може да харесате още...