Нова производствена линия в Девня цимент АД

Инвестицията е на стойност 325 милиона лева, а в строителството са били ангажирани над 6 хиляди души. При откриването на линията премиерът Бойко Борисов подчерта, че за последните дни у нас са разкрити над 10 хиляди работни места, съобщава БНТ.

Капацитетът на линията е за 2 милиона тона годишно. С нея се въвеждат най-добрите технологии за производство на цимент. Изграждането на новата мощност е една от най-големите инвестиции в бранша не само у нас, но и в Европа.

Бойко Борисов, министър-председател: ”От тази инсталация, това което произвежда, една част от него отива на магистралите “Марица” и “Струма” в момента за стабилизация. На 15 юли завършваме Белокопитово – Шумен отсечката на “Хемус” и се надявам догодина вече целият материал оттук да отива по “Хемус”.

Карло Пезенти- гл. изп. директор на “Италчементи Груп”: ”Новата производствена линия отговаря напълно на целите, които си бяхме поставили, както по отношение на производство, така и по отношение на икономически резултати”.

С новата линия в циментовия завод в Девня, където работят 250 души, се подобряват условията на труд. Проектът щади и околната среда.

Марко Контичели – посланик на Италия: ”Това е технология, която намалява замърсяването и увеличава производителността. Инвестиция, която създава иновативни продукти както в България, така и в Италия”.

Продукцията на циментовия завод ще се предлага на вътрешния и чуждия пазар.

novinar.bg