pixel

Рашидов разпореди проверка за срутена църква

Вежди Рашидов разпореди на Главна дирекция „Инспекторат за опазване на културното наследство“ да извърши проверка за срутената църква в село Черноземен.

Проверката ще се извърши съвместно с община Калояново, съобщиха от пресцентъра на Министерство на културата.

Инспекторите трябва да дадат и предписания за съхраняването на храма. 168-годишната църква е паметник на културата с историческо значение, но само преди дни навесът й рухна.

След разговор с областния управител Здравко Димитров, кметът на община Калояново Георги Георгиев съобщи, че на 6 август се очаква Междуведомствената комисия за бедствия и аварии да вземе решение за отпускането на 700 хиляди лева. На същата стойност е изготвеният проект за реновирането на църквата с европейско финансиране, но отказан преди две години от пловдивския митрополит Николай.

Георгиев ще настоява и за среща с митрополита, на която да бъдат изяснени претенциите му около ремонта на храма „Свети Георги“.

От укрепване се нуждае и камбанарията на храма, по която има пукнатини. За да няма инциденти до старта на ремонта районът е обезопасен. На място патрулира общинска полиция и екип на СОТ.

dir.bg

Може да харесате още...