pixel

Рециклиране с препятствия – кое е по-евтино и по-еко

recycle

Според публикацията на сдружението с нестопанска цел Deutsche Umwelthilfe e.V. около 70% от 200 000 тона изолационен материал, които остават всяка година след разрушаването на сгради, просто се изхвърлят. Органичните изолационни материали обикновено се изгарят. По този начин материалите се губят, а за нова топлоизолация са нужни отново енергия и нови суровини.

Холандската демонстрационна система PolyStyrene Loop е с първоначален капацитет от само 3300 тона годишно, но тя показва поне процес, при който твърдата пяна от експандиран полистирен EPS, съдържаща хексабромоциклододекан HBCD, може да се превърне в гранули, от които да се получи отново EPS, но без HBCD. Проблемът се измества към събарянето на сгради, тъй като селективното разглобяване е по-скъпо от недиференцираното събаряне на една къща. Анализът на жизнения цикъм може да покаже, че емисиите на CO₂ са с 47% по-ниски, отколкото когато изолационната пяна се изгаря с регенериране на енергия. Това обаче не изплаща усилията, свързани с изстъргването на слоевете мазилка от изолацията.

Ситуацията изглежда по-добре, ако още от самото начало конструкцията на стената е съобразена с бъдещото разграждане до чисти компоненти. Като добър пример се споменава композитната система за топлоизолация от Saint-Gobain Weber, която се предлага от началото на 2020 г. и която е отличена със „Син ангел“. По време на монтажа изолационните панели от минерална вата се закрепват към стената само с винтови дюбели – без лепилен хоросан. Трите слоя мазилка, два от които могат да се напръскат, са снабдени с разделителна тъкан, така че когато сградата бъде разрушена, цялата мазилка може да бъде премахната с лопатата на багера и отделните компоненти могат да бъдат рециклирани отделно.

DUH споменава и за неудачите на иновативния производствен процес на изолационни материали от използвани в търговската мрежа торби от юта. Платът на чувалите от юта, в които са внесени фъстъци, може с подходящи добавки да бъде преработен в добър топлоизолационен и прилепващ материал. Конкуриращите се продукти от нови материали обаче  се оказват толкова евтини, че компания Thermo Natur спира производството в началото на 2020 г.

Използваните строителни материали са по-скъпи от новите

Примерът с еднофамилна къща в Хановер-Кронсберг показва какво може да очаква строителите, които упорито искат да използват повторно строителни материали. Освен гореспоменатия изолационен материал от юта, при тази триетажна сграда от масивно дърво са използвани и голям брой използвани компоненти за подовата плоча, таваните и фасадите. Когато е завършена през 2019 г., цената на кв.м. от къщата струва 5300 евро, вместо 4500 евро на квадратен метър за нова сграда със сравними параметри. Възникнали са допълнителни разходи както за демонтиране на компонентите, така и за тяхното временно съхранение. При новата сграда спестените разходи за изхвърляне биха имали влияние десетилетия по-късно, ако дотогава не са създадени подходящите рамкови условия.

В други случаи преувеличените разпоредби водят до допълнителни разходи, смята архитектът Андреа Мюлер от „Архитекти за бъдещето“. Ако искате, например, да използвате глина директно от собствената си строителна яма. Професор Ламия Месари-Бекер от Университета в Зиген посочва като друг пример – процеса на одобрение за рециклиран бетон. Сложната процедура е довела до там, че можете да преброите компаниите, които предлагат рециклиран бетон на двете си ръце: „Ако искате да използвате рециклиран бетон в Шлезвиг-Холщайн, трябва да си го докарате от Бавария или Баден-Вюртемберг. Така оценката на жизнения цикъл приключва – това не си струва дори от екологична гледна точка.”

Може да харесате още...

Izolacii.eu