Ремонт на банята: цялостна система от хидроизолация до фугиране

Isomat

Топлите месеци от годината са предпочитан период за ремонт на банята. Постоянният контакт с вода, трудното проветряване и агресивнитe почистващи препарати водят в баните до появата на течове и мухъл. За да е гарантиран естетическия и дълготраен ефект от ремонта, е важно да се осигури надеждна хидроизолационна защита под крайното покритие.

Самата облицовка, заедно с най-надеждните лепила и фугиращи смеси на пазара, не са достатъчни, за да устоят на течащата вода и почистващите препарати, затова заложете на системата на ISOMAT за хидроизолиране под плочки.

Чиста основа и грундиране

Подгответе основата с готовия за употреба грунд UNI-PRIMER, който ще осигури отлична адхезия и ще изравни водопоглъщаемостта на основата. Той се нанася лесно с четка, ролер или чрез пръскане и е подходящ за основи като вароциментова мазилка, шпакловка, гипсокартон и др. . След като грундът изсъхне, следва нанасянето на “първа ръка” от хидроизолационната мембрана.

Isomat

Етап с повишено внимание: Защита на ВиК елементи и ъгли

Еластичната хидроизолация ISOMAT SL 17 е готова за употреба, не се нуждае от  разтворители и се нанася лесно с четка или ролер. След втвърдяване се образува еластична, паропропусклива мембрана. При нанасянето на хидроизолационния слой обаче, за да се гарантира безкомпромисна защита, трябва да обърнем специално внимание на проблемните участъци в помещението – връзките със сифона, тръбите, аксесоарите, ъглите, свързващите фуги между стените и пода. Именно в тези уязвими зони най-често се образуват пукнатини, които с течение на времето започват да пропускат влага.

Isomat

Подгответе предварително необходимите хидроизолационни маншети за конкретния обект, както и достатъчно хидроизолационна лента и ъглови елементи, с които да защитите ВиК детайлите и ъглите от водата. Те се полагат заедно с течната хидроизолация, която ги слепва към основата.

Високата еластичност на ISOMAT SL 17 го превръща в точното решение и за бани с подово отопление – хидроизолационният слой поема температурните разширения и не се напуква.

Правилно нанесена, хидроизолацията образува супер устойчива водоотблъскваща мембрана, която обещава дълъг живот на банята и здравословен климат в нея.

Isomat

Полагане на плочки

Isomat

За безпроблемна работа и здравина при лепенето на облицовката заложете на висококачественото, еластично S1 лепило без свличане ISOMAT AK 23. To e създадено специално за широкоформатни плочки с размери над 60/60 cm до 3 m2. Екстра флексово, то гарантира еднородното и бързо засъхване по цялата площ на плочката, независимо от сезона. ISOMAT AK 23 е подходящ и за обекти с интензивно натоварване и високи вибрации като сауни, спортни комплекси и др.

Isomat

Ако търсите по-стандартен вариант с безкопромисно качество заложете на ISOMAT AK 20. То е подходящо за всички видове плочки и е с увеличено отворено време за работа, което ви дава спокойствието, че имате право на корекции. Благодарение на силната адхезия сте сигурни, че дори и да проникне вода отзад, плочката ще остане на мястото си.

 Мисия възможна: Еднородни цветни фуги без петна

Isomat

Финалът на цялостната система е фугирането. След като сте почистили от остатъци от лепило и прах нанесете фугиращата смес MULTIFILL DIAMOND 1-12 – революционно решение за фуги без петна от соли и вар. Новият продукт не съдържа портланд цимент и притежава изключителна устойчивост и еднородност на цвета. Именно затова е подходящ за дизайнерски решения, където точния цвят е от особено значение.

Друг, доказал се и в най-тежките приложения вариант за фугиране, е MULTIFILL SMALTO 1-8. Със супер адхезия и водоотблъскващи свойства МULTIFILL SMALTO 1-8 съдържа специални антибактериални съставки, които не позволяват образуването на мухъл и плесени върху фугата. Подходящ за фуги с широчина 1-8 mm, продуктът се предлага в 34 различни цвята и ще задоволи и най-претенциозните изисквания.

Isomat

Ремонтите на банята често са отлагани във времето заради лишаването от достъпа до вода и цената, но качествените материали и хидроизолацията гарантира, че няма да се наложи ремонт на чисто новата баня, след избиване на влага у съседите, и е инвестиция в дълготрайната експлоатация и естетическия вид на баните и мокрите помещения.

Може да харесате още...