pixel

Ремонтират резиденция ”Бояна” за 450 000 лв.

След 43 г. експлоатация скоро се очаква да започне ремонтът на Дом №2 на Резиденция “Бояна”, която се стопанисва от Администрацията на Министерския съвет.
До сряда кандидатите за изготвянето на проекта за ремонтните действия трябва да подадат необходимата документация за избор на проектант. Обществената поръчка е на стойност 375 000 лева без ДДС (450 000 лв. с ДДС), съобщава БГНЕС.

Правителството вече планира да отдели над 15 млн. лева за ремонта на Резиденцията, разположена в полите на Витоша.

Спешният ремонт на емблематичната сграда е свързан с българското председателство на Европейския съюз, което по план трябва да стартира на 1 юли 2018 г. и да продължи шест месеца.

Заради решението на британските граждани за излизане от ЕС, съществува и малка вероятност, председателството ни да бъде изтеглено с половин година напред, тъй като Великобритания трябваше да поеме ротационното ръководство на ЕС точно след година, но това очевидно няма да се случи.

Резиденция “Бояна” и Националният дворец на културата са двете основни локации, в които българските власти са планирали да се провеждат десетки срещи на високо ниво, както и стотици заседания на работни групи, свързани с функционирането на европейската общност в периода юли-декември 2018 г.

Дом №2 на Резиденция “Бояна” е завършен през 1973 г. и до момента на сградата не е правен основен ремонт, става ясно от заданието за обществената поръчка по избор на проектант.

„При проектирането и извършването на строително-ремонтните дейности да се следва принципът за максимално запазване на съществуващия архитектурен облик на сградата, както в екстериорно, така и в интериорно отношение заради институционалната представителност и значение на сградата и поради високото качество и стойността на архитектурните елементи и детайли”, гласи едно от изискванията към кандидатите.

Уточнява се, че сградата е с остъклена фасада от стъклопакет. Всички прозорци и врати са от австрийска алуминиева елоксирана дограма. Покривът на сградата е изцяло от медна ламарина с уникална изработка. Входното фоайе, партерът, стълбищата и първият етаж са застлани с мрамор. Таванът над основното фоайе е изработен от дървени пана по художествен начин.

Резиденцията, разполага и с хотелска част. Общата разгърната площ на комплекса възлиза на около 30 000 кв. метра.

Построената по време на управлението на Тодор Живков резиденция продължи да се използва и през последните 26 години като място за провеждане на традиционните приеми, които президентите на България дават по случай Националния празник.

Годишно в резиденцията се провеждат стотици двустранни срещи, както и официални събития на дипломатическия корпус, международни конференции и множество институционални форуми.

bgnes.com

Може да харесате още...