pixel

Реновирана къща в Галилея се облива в море от светлина

Израелските архитекти Хенкин Ирит и Шавит Зохар са превърнали една вековна сграда в Сафед в напълно съвременен дом, въвеждайки нови стъклени прозорци и врати в старата каменна структура. Това позволява домът да се къпе в естествена дневна светлина. Слънчевите лъчи рисуват из стаите с променящите се шарки от светлини и сенки. Ремонтът на „Отразяващата къща“ с площ от 175 кв.м. завършил тази година.

Разположен на 880 м. над морското равнище, Сафед е най-високият град в Израел – отличава с мек климат и невероятна гледка към хълмовете. Точно това е в основата на неговата репутация като популярно ваканционно селище. Търсенето на модерни помещения за настаняване е огромно.

Архитектите взели решение да запазят старите зидани стени, снабдявайки се с допълнителен камък на същата възраст от близките структури, за да допълнят градежа. Някога скрита под мазилката, старата скала сега грее като основна характеристика на възстановената сграда.

Дизайнерите добавили нови отвори в стените, разположени стратегически така, че да осигурят много естествена дневна светлина, като същевременно намалят отблясъците в интериора и топлината. Вътрешните облицовки се базират на ярки, отразяващи повърхности като полирани бетонни подове и стени от стъкло с различна прозрачност. Така светлината прониква дълбоко навътре в стаите, а цялостното общо усещане е за за откритост.

Структурата има ламаринен покрив, специално проектиран така, че да предотвратява натрупването на сняг и да защитава интериора от сезонните колебания на външната температура. Архитектите казват, че дебелите каменни стени имат силен изолационен ефект.

Сафед е известен град, станал прославен през 16 век като център на еврейския мистицизъм, известен сега като Кабала. Това е и родното място на палестинския президент Махмуд Абас.

Легендата разказва, че градът е основан след Големия потоп от един от синовете на Ной.

Намира се върху Сирийсно-Африканския разлом и е често раздрусван от силни земетресения. Реновираната къща е на 250 години и вероятно е оцеляла след последното голямо земетресение в Сафед – „Галилейското земетресение от 1837 г“.

greentech.bg

Може да харесате още...