pixel

Ролята на фасадните мазилки Термофлекс® в защитата на фасадата и нейната топлоизолация

marisan

В практиката е установена неписаната истина, че една топлоизолационна система ще служи толкова дълго, колкото ѝ позволи нейното финишно покритие, а именно – фасадната мазилка. Фасадните мазилки са предопределящи за надеждността и дълготрайността на една топлоизолационна система, тъй като отговарят за редица функции по защита на фасадата на сградата. Част от тях включват:
– защита от атмосферни условия – влага, слънцегреене, UV-лъчи;
– защита от механични и химични агресори – градушки, изпарения, газове;
– съхраняване свежата визия на фасадата – запазване на наситеността на цветовете за дълъг период от време и устойчивост на замърсявания, избеляване и др;
– дишаща способност – възможност за извеждане на парите извън конструкцията с цел защита от образуване на конденз;
– пасивна противопожарна защита – цялата топлоизолационна система трябва да служи като устойчива бариера срещу разрастването на възникнали пожари.

Наред с всички тези функции, фасадните мазилки от най-висок клас допринасят и с много други предимства, като например самопочистващо свойство, възможност за тониране в хиляди цветове и др. Пример за подобен тип водещи решения на българския пазар са…

marisan

Пастообразните фасадни мазилки Термофлекс® на Марисан

Серията от фасадни мазилки Термофлекс® на Марисан включва разнообразие от готови за употреба пастообразни мазилки от най-различен тип. Портфолиото обхваща както силикатни мазилки с типичните за тях предимства, така и силиконови, силикон-модифицирани и мозаечни мазилки. Общото за всички тях е, че отварят многообразни възможности за оформяне на фасадите в структура и цвят.

Богатият асортимент от решения предоставят отговор на изискванията на всеки проект.

Термофлекс® Pro Solid Nano с иновативно самопочистващо свойство

Продуктът представлява силикатна мазилка с вложени фини наночастици и титаниеви фотокатализатори, придаващи на финишния слой активна самопочистваща способност. Под влияние на UV лъчите от дневната светлина, вложеният титаниев диоксид въздейства с кислорода от въздуха и разгражда органичните замърсявания. След това идва ред на природата – дъждът и вятърът отмиват или отстраняват разградените частици и замърсявания от повърхността на мазилката.

Самопочистващото свойство на продукта се подпомага и от най-горния хидрофилен слой, заложен в нейната структура. Така наномазилката поема влагата на повърхността и при изпарение отстранява замърсяващите я частици. Така фасадата успява сама да запазва своята чистота по-дълго време, минимизирайки нуждата от излишни средства за поддръжка.

marisan

Едно от предимствата на силикатните мазилки се дължат на факта, че са изградени на базата на калиево водно стъкло и са органично подобрени посредством добавяне на изкуствени смоли. Термофлекс® Pro Solid Nano, като част от този вид мазилки, се характеризира със свойството си да формира изключително здрава връзка с основата, върху която е положена, както и да обезпечава дълготрайната стабилност на цвета.

Постиганите с Термофлекс® Pro Solid Nano, защитни и декоративни покрития с влачена или драскана структура, се явяват перфектното решение при работа върху нови и стари минерални основи. Силикатният характер на мазилката гарантира сигурна защита срещу стареене, тежки атмосферни условия и UV-лъчи.

Термофлекс® Pro Elastic – екстремна еластичност и засилена паропропускливост 

Една от възловите функции на фасадните мазилки е те да бъдат еластични, за да могат да издържат на движенията в основата и механичните агресори от външната среда, без да нарушават структурата си. Именно това е и водещото свойство на силиконовата мазилка Термофлекс® Pro Elastic. Екстремната ѝ еластичност и здравина на покритието гарантират устойчивост на механичен натиск, структурни напрежения и вибрации в основата. Това я прави перфектно решение за фасади около силно натоварени булеварди, улици, кръстовища, райони с чести градушки или голям човекопоток и др. Mазилката е изключително резистентна към киселинни дъждове и отлагания от замърсения въздух, които не влизат в химична реакция с нея.

В допълнение, мазилката подсигурява „дишането“ на основата, благодарение на което натрупаната влага бива моментално изведена от повърхностния слой на фасадата. Това прави продуктът особено приложим при райони с висока влажност на въздуха и натрупване на морски изсолявания. Изпитаните водоотблъскващи свойства изкореняват риска от възникване на мухъл и плесен, правейки мазилката идеално решение за сенчести или северни фасади. По този начин се удължава значително и дълготрайната свежест и стабилност на цветовете.

marisan

Термофлекс® Pro Solid – механична защита и удължен живот за фасадата

Силикат-силиконовият характер на мазилката гарантира нейната особена здравина и стабилност, правейки я перфектен избор за региони с високи температурни амплитуди и тежки външни влияния. Фактът, че Термофлекс® Pro Solid се свързва с основата не само механично, но и химично, я прави особено резистентна на напуквания.

След нанасяне мазилката образува изключително здрав защитен слой. Защитните и декоративни покрития с драскана или влачена структура са особено приложими при стари и нови минерални основи, както и при саниране на сгради и реновиране на архитектурни паметници. Благодарение на здравината на финишното покритие и устойчивостта на стареене удълженият живот на новата фасада или реновираните площи е гарантиран.

marisan

Термофлекс® Pro Tech – ниска абсорбираща способност и силна устойчивост

Продуктът представлява пастообразна силикон-модифицирана мазилка с ниска абсорбираща способност и силна устойчивост на външни агресори. Обединявайки всички позитиви на полимерните мазилки, Термофлекс® Pro Tech се явява универсално решение, гарантиращо постигането на фасади, резистентни на агресивни външни влияния.

Предназначена е за получаване на защитни и декоративни покрития с влачена или драскана структура върху стари и нови минерални основи. Перфектното сцепление към основата, в комбинация с ниската абсорбираща способност на постигнатия слой и високата му еластичност, обезпечават стабилността на крайното покритие.

Термофлекс® Antique – за фино покритие с антична структура

Силикат-силиконовата мазилка позволява тънкослойно полагане и постигане на забележително фин слой. Детайлното покритие, постигнато с Термофлекс® Antique е лесен начин за оформяне на красиви рустикални повърхности с антична драскана структура както върху стари, така и върху нови минерални основи.

Противно на фината си структура от 0.8 мм, образуваният слой притежава особена здравина, резистентност на механичен натиск и влияния от външната среда. Това го прави идеално приложим както при фасади, така и при натоварени интериорни помещения като бани и коридори.

Освен удължения живот на основата, Термофлекс® Antique гарантира и нейната силна паропропускливост.

Термофлекс® Mosaic – екстремна механична якост, вплетена в красотата на мозаечните мазилки

Натрошените мраморни и гранитни частици с различни форми и размери, преливащи в многообразна гама от цветове, превръщат фасадата не само в красиво произведение, но и в особено сигурен, здрав и надежден щит срещу агресорите на външната среда и тежките механични влияния.

marisan

Термофлекс® Mosaic се препоръчва при изпълнение на силно натоварени екстериорни площи като стълбища и цокли, и елементи в ниските участъци на сградите, както и повърхности в търговски и офис площи, чакални, магазини и други особено натоварени зони. Честият допир и натиск върху мазилката не оказва никакво влияние върху нейния облик и стабилност, изкоренявайки риска от цветови промени, избеляване, обезцветяване или изронване.

В допълнение, мозаечната мазилка се характеризира със силни водоотблъскващи свойства, студоустойчивост, резистентност на UV лъчи, неподатливост на замърсявания, обезцветяване и стареене, висока адхезия към множество видове повърхности и др.

marisan

Мазилки Термофлекс® – професионално решения за всяка цел и проект

Портфолиото от пастообразни мазилки на Марисан предлага по нещо за всеки – от здрави и свръхеластични покрития за топлоизолационната система до детайлни мозаечни мазилки за цокъла или покрития с антична структура за акцентните елементи.

В допълнение, пастообразните мазилки от Pro серията на Марисан са с клас на горимост (А2), характеризиращ ги като негорими продукти. Така те играят ролята на устойчива бариера при разрастване на възникнали пожари, забавяща пламъците и спомагаща за подсигуряване сигурността на обитаващите и минизиране на материалните щети.

А с възможността за тониране в над 2000 различни цвята и избор между разнообразие от влачени и драскани структури с различна финост на фракциите, възможностите за персонализиране на фасадата стават неизчерпаеми.

За повече информация – Марисан.

Може да харесате още...

Izolacii.eu