pixel

Руснаците все по-трудно изплащат ипотеките си в долари и евро

Месечните разходи за покриване на кредитите нарастват главоломно заради срива на рублата.

Сривът на рублата в последния месец създава проблеми за руснаците, взели ипотечен кредит в евро или долари, пише Bloomberg.

Оттам дават за пример 39-годишния софтуерен инженер Анатоли Иванов, който е купил с ипотечен кредит апартамент от 53 кв. метра в Санкт Петербург. Той е теглил заем в долари през 2008 г., когато един долар е струвал 23 рубли. Лихвата по ипотеката пък е била с 4 процентни пункта по-ниска от заемите в рубли.

По време на вчерашната търговия един долар се обменяше за 55 рубли.

Така ипотечната вноска от 800 долара на месец скочи от 26 000 рубли на 38 000 рубли само от началото на тази година, обяснява Иванов, който получава заплатата си в руска валута. Сега той и семейството му дори обмислят да платят глоба, но да прехвърлят заема в рубли.

Примамени от чуждестранните банки с предложените по-ниски лихви, руснаците са теглили ипотечни заеми за 108,5 млрд. във валути, различни от рублата, до началото на октомври, обясняват от Руската централна банка (РЦБ). Това представлява едва около 3% от всички ипотечни кредити в страната. В същото време 15% от жилищните заеми в чужда валута са просрочени, а само 0,9 на сто от кредитополучателите в рубли имат проблеми с изплащането им.

Агенцията припомня, че цената на рублата се срина с близо 40% спрямо долара, а цената на петрола се понижи до петгодишно дъно. В същото време се затягат и международните санкции над Русия след конфликта в Украйна, а и руските компании са отрязани за финансиране от западните пазари.

РЦБ повиши основния лихвен процент с 4 процентни пункта до 9,5% през тази година и значително повиши плаващия валутен коридор, за да ограничи спекулациите към рублата.

В момента най-големият заемодател в Русия е Сбербанк, която държи 46% от депозитите на хората и една трета от кредитите. Банката не предлага ипотеки в чужди валути.

Ипотечното кредитиране в страната расте с около 20% годишно през последните четири години. В същото време доминацията на руските държавни заемодатели ограничава участието на пазара на чуждестранните кредитори.

Така през последните четири години Barclays, Banco Santander, HSBC Holdings, Morgan Stanley, KBC Groep и Rabobank се оттеглиха от руския пазар.

През 2009 г. делът на ипотеките в чуждестранна валута се понижи до по-малко от 20% от общия брой заеми. През 2005 г. близо половината от ипотечните заеми бяха в евро и долари, обясняват от руската агенция за жилищни заеми.

Близо 450 000 нови ипотеки за 15 млрд. долара са били отпуснати в Русия през първата половина на тази година. Това е с 30% повече в сравнение с 2013 г. В момента продължаването на тези темпове за растеж може да се окаже обаче трудно, след като РЦБ увеличи лихвените нива, а икономическата ситуация в страната се влошава.

Може да харесате още...