pixel

Победител в конкурса „Сграда на годината“ е Доходното здание в Русе

Доходното здание беше избрано за емблематична сграда на България в конкурса „Сграда на годината“.

Шедьовърът на виенския архитект Петер Паул Бранк получи 5802 гласа в завършилия в 12 ч. днес национален конкурс „Емблематичните сгради на България”, изпреварвайки с почти 1500 гласа втория в класирането – сградата на Априловската гимназия, която получи 4318 гласа.

На трето място, със 2879 гласа, българите са класирали сградата на Хана на Хаджи Николи в старопрестолния Велико Търново, предаде RuseNews.

Останалите претенденти за приза бяха: Боянската църква, сградата на театъра и операта във Варна, малката базилика в Пловдив, базиликата Св. София в София; сградите на Народният театър „Иван Вазов“, на Националната художествена галерия и на Националната опера и балет, Славейковото школо в Трявна, и крепостта Цари мали Град край село Белчин.

Доходното здание е построено в периода 1898-1902 г. Името произлиза от идеята сградата да носи на тогавашното училищно настоятелство доходи от наемите за предвидените магазини, театрален салон, библиотека и казино.

Фасадата на сградата е в стил неокласицизъм, украсена с пластични орнаменти и архитектурни детайли, характерни за края на 19 век. Седемте фигури на Доходното здание, символизиращи изкуството, науката, земеделието, занаятите, търговията, отбраната и по̀лета на духа, и днес продължават да дават основните насоки за полезността на сградата като място за културни събития, концерти и театрални постановки, място за конференции и изложения, място за изложби и други художествени изяви.

Може да харесате още...