pixel

Събарят постройки на най-големия русенски пазар

Част от помещенията за търговия на най-големия пазар в Русе ще бъдат съборени, а на тяхно място ще бъдат изградени нови.
Причината е, че сградите не са ремонтирани основно от години, много от стените са напукани, а търговците се страхуват за живота си, защото всеки момент може да се срутят, предаде БНТ.

20-тина от търговците, които работят на общинския пазар в Русе отиват всяка сутрин на работа със страх, защото помещенията, в които е стоката им, са в много лошо състояние.

Димитър Пенчев е тук от 15 години. Мъжът се тревожи не само за себе си, но и за клиентите, които ползват пробната.

“Може да се срути стената, на която е закачено огледалото и да падне върху човек и да се случи нещастие”, казва Димитър Пенчев.

По сградите през годините са правени само козметични ремонти.

“В навесната част е изпъстрено със самоделки, имат съмнителна устойчивост на вятър, снеговалежи, признава управителят на Общински пазари – Русе” Кунчо Кунчев.

Още миналото лято половината от опасните сгради бяха съборени, а на тяхно място бяха изградени нови места за търговия с 20 помещения. Тази година и останалите опасни постройки ще бъдат премахнати.

“Тук се виждат азбесто-циментовите покрития, те са опасни за здравето. През тази година е предвидено те да бъдат съборени и тук да се построи 900 квадрата модерна сграда с две крила”, уточнява Кунчев.

По план до октомври търговците трябва да се настанят в новите помещения, а за строителството им са отделени 340 000 лева.

Може да харесате още...