pixel

До 5% отстъпка за хубав нов дом

Едва до 5% са склонни да свалят от предварително обявената оферта продавачите на жилища от средния и по-високия ценови сегмент, сочи анализ на пазара на една от консултантските компании.

Според брокерите й причината е ограниченото предлагане на този тип имоти. То доведе и нарастване на цените с около 5%. Цените сега се движат в рамките на 850-1500 евро на кв. м.

Сделките през 2015 г. в средно високи и високия клас жилища са сключвани при средна цена за апартамент с две спални от 150 000 – 170,000 евро. За жилище с 3 спални в затворен комплекс те варират от 200 хил. до 230 хил. евро, редовите къщите са над 250 000 евро, а за самостоятелните цените надвишават 350 000 евро.

От Colliers прогнозират до края на годината жилищата в сегмента в София да продължат да поскъпват. Това ще стимулира инвестициите в нови проекти, смятат консултантите. Паралелно с това ще продължи да расте интересът към недостроени имоти.

През миналата година недостигът на жилища от сегмента доведе увеличаване на дела на тези сделки до над една трета. Според консултантите, купувачите се доверяват на инвеститори с опит и в проекти с осигурено финансиране. Големината на портфолиото и наличието на предишни завършени сгради от предприемачите са предимство, но не и условие за успех от решаващо значение, припомнят брокери.

Според анализа на консултантската компания 2015 г. жилищният пазар във високия и средно високия сегмент се е характеризирал със слабото предлагане на достатъчно качествени имоти. Общо ръстът на сделките спрямо 2014 г. е около една четвърт. Купените апартаменти с 3 спални и къщи са 2 пъти повече. Продажбите на по-малките жилища с две спални са спаднали с 42%.

Купувачите все повече се обръщат внимание на комфорта в жилището на размера на помещенията, на броя санитарни и обслужващи пространства, констатират брокерите. Качество на средата и на строителството, функционално разпределение на вътрешното пространство, местоположението, наличната инфраструктура, бърз и удобен достъп остават сред основните критерии за избора на имота.

в. Монитор

Може да харесате още...