pixel

Санирането – „безплатен обяд” за 2 милиарда лева

blok

Проект за милиард, а даже и за два. Това не е магистрала, не е дори тунелът под Кресненското дефиле или каквото и да било, което един ден ще започне да се отплаща и да връща левчета обратно в бюджета. Става дума за безплатното саниране на жилищните сгради, както накратко е известна Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради. Проектът, в който няма нищо дясно, беше гвоздеят в предизборната програма на ГЕРБ. Управляващите днес обещаваха със замах и в крайна сметка си го спазиха – държавата безвъзмездно осигури ресурс за обновяване на жилищния фонд.

И тук говорим за огромни средства. Общата стойност на кампанията е 2 млрд. лв., а ако се вярва на предизборната програма на ГЕРБ, тя ще продължи и по-нататък, но с по-малък процент на безплатна помощ – само 75 на сто.

Парите се наливат щедро и както обикновено се случва в такива случаи – потъват като вода в морския пясък. По последни данни по програмата са обновени изцяло 156 жилищни сгради, а договорите, които са подписани, са на стойност 1 милиард лева.

Първият милиард вече е похарчен

В средата на януари държавата предостави гаранции за нови заеми до половин милиард лева за финансирането на новия милиард.

Хората в санираните блокове се радват. Наистина, какво е нужно? Регистриране на сдружение на етажната собственост, подаване на документи и това е. Всичко идва безплатно. Идват министри, понякога и премиер, режат се летнички. Обитателите получават безплатно нова дограма, термоизолация, подмяна на щранговете на отоплителната и водоснабдителната инсталация. Стойността на имота им се повишава, при това с държавен ресурс.
Лиляна Павлова връчва грамота на управителя на първия саниран блок.

Националната програма за енергийна ефективност е приета с решение на Министерския съвет от 27 януари 2015 г. През миналата година тя предвиждаше предоставянето на финансова помощ на собствениците на частни жилищни сгради с не по-малко от 36 апартамента, построени по индустриален способ, но сега вече се допускат и по-малки кооперации, които не е задължително и да са панелни.

През януари правителството прие в програмата за безплатно саниране да се включат още два вида многофамилни жилищни сгради. Правото на безплатен обяд стига вече и до блокове, в които апартаментите са само 6.

Първите са тези, които са строени по индустриален способ – ЕПЖС (едропанелно жилищно строителство), ППП (пакетоповдигани плочи), ЕПК (едроплощен кофраж), пълзящ кофраж и разновидностите им. Сградите трябва да са на три или повече етажа от минимум 6 до 36 самостоятелни апартамента.

Другият тип здания, които ще могат да кандидатстват от тази година за безплатно саниране, са масивни жилищни сгради, проектирани преди 26 април 1999 г. на три или повече етажа с шест или повече апартамента.

Предвидено е инвестициите за сградите да се приоритизират, като се даде предимство за най-старите и големи панелни сгради, сгради с доказани сериозни конструктивни проблеми, застрашаващи живота на живеещите в тях. При оценката на подадените заявления през 2016 г. общините трябва да третират с приоритет панелните жилищни сгради, като предимство се дава първо на сградите с над 36 апартамента.

Изпълнението на дейности по сградите ще може да започне едва през 2017 г., след като са сключени договорите за целево финансиране и след като бъдат приключени дейностите по всички сгради със сключени договори за целево финансиране през 2015 г.

Всичките пари по програмата за саниране минават през държавната Българска банка за развитие (ББР). За отпускането им ще сключват тристранни договори с кметовете на районните общини, представляващи сдруженията на собствениците, и съответните областни управители в качеството им на представители на българската държава.

Но основният проблем е, че тези пари се трупат като държавен дълг и дефицит, като държавната хазна няма никога да си върне вложенията.

clubz.bg

 

Може да харесате още...