pixel

Варна проучва изграждане на тунел под езерото

Varna

Дългосрочното решение за разтоварване на трафика във Варна е изграждането на второ съоръжение като алтернатива на Аспаруховия мост.
За целта се правят проучвания и идейно проектиране за възможността да се прокопае тунел, съобщи кметът Иван Портних.

Подобно съоръжение би спестило средства и би било подходящо, тъй като в него няма температурни амплитуди, които вредят на асфалта.

„Всеки мост е подложен на агресивна среда заради морето, докато при тунел този ефект е доста по-малък. Но, за да сме реалисти, общината няма как да реализира такъв проект със собствени пари“, посочи Портних.

Според него този проект трябва да е подкрепен от държавата, а специалистите да кажат къде би могъл да бъде изграден тунелът.

По думите на кмета заложеният в ОУП втори мост е безсмислен, ако не се свърже с магистрала „Черно море“. Освен това е огромна инвестиция, поясни той.

Основната идея е да се намери начин да се изведе трафикът извън града.

Амбицията на общината е да се развива водния транспорт във Варна. Очаква се другата седмица, след решение на Общинския съвет на Белослав, да тръгне корабчето „Белла“. То е удобна връзка и ще намали напрежението по моста, увери Портних.

Очаква се и до два месеца цялата зона покрай канала в „Аспарухово“ да се облагороди и самото пристанище да има и воден транспорт, за да може кварталът да се свърже с града по вода, каза още той.

Кметът обясни, че ремонтът на Аспаруховия мост върви по план, въпреки лошото време. Първият етап от работата е най-труден, след което наесен тя ще върви по-бързо, тъй като технологията не е толкова сложна. За следващите етапи отново ще се разчита на пари от държавата.

Стремежът е кв. „Аспарухово“ да стане образцов район на Варна, затова там се правят мащабни инфраструктурни промени, припомни Портних.

Подменя се подземна комуникация, ремонтират се улици. Идеята е паркът в квартала да се превърне във втората Морска градина. Така той ще стане още по-привлекателен, смята кметът.

Той е убеден, че големите ремонти и подобрения ще дадат добро отражение и на туристическия сезон, тъй като е улеснен достъпът до редица културни забележителности.

Освен новия облик на центъра, е възстановен и пътят за „Златни пясъци“, върви процедурата за изграждане на пречиствателната станция в курорта, припомни Портних.

Лятото ще бъде по-спокойно и по отношение на сигурността, увери той. По думите му, за разлика от предишни години, през миналата е отчетен драстичен спад на джебчийските кражби.

Заслуга за това има видеонаблюдението, което е основна превенция. Именно заради това то се добавя към всеки нов обект, който се изгражда, добави Иван Портних.

Дарик радио

 

Може да харесате още...