pixel

Сградата Waternet със зелен покрив рециклира вода за целия Амстердам

Построена „на кокили“ на брега на река Амстел край Амстердам, централата на Waternet е двукорпусна сграда, която осигурява 100% от водата, нужна на холандската столица. Проектирана от Architectuurstudio Herman Hertzberger, сградата има открити офиси, ресторант, конферентна зала и кафене. Waternet е единствената институция в Нидерландия, занимаваща се с целия цикъл на водата в природата (от дъждовна вода и повърхностни води до подземните води) и осигурява на целия град Амстердам прясна, пречистена H2O.

Определящите архитектурни особености на Waternet включват два моста на 8-ия и 9-ия етажи, които свързват кулите. Пищен зелен покрив покрива на някои от по-долните стаи на сградата, осигурявайки изолация, озеленен входа за хората и среда за насекомите и дивите цветя.

Построена „на кокили“, централата е заобиколена от вода, която се рециклира за собствено ползване в сградата и за целия Амстердам. В допълнение към пречистването на водата компанията гарантира, че водните нива остават стабилни – в реките и в каналите – и има грижата да предприема мерки за предотвратяване на наводнения.

Вътре в сградата гъвкави отворени работни места предоставят социални пространства за обсъждане на възможно най-доброто бъдеще за хората, Амстердам и водните ресурси.

greentech.bg

Може да харесате още...