pixel

Старец построил катедрала в Мадрид изцяло от отпадъци

Тази необикновена катедрала е направена от „спасени“ материали – отпадъци, и е пораснала тихомълком през последните 50 години в един тих и спокоен квартал на Мадрид. Хусто Мартинес, (известен като Дон Хусто) е работил върху строежа почти самичък, откакто бил принуден да се откаже от монашеството заради заболяване. След като се възстановил, Дон Хусто посветил живота си на изграждането на църквата, използвайки собствените си пари и собствената си земя. Масивната постройка е изградена почти изцяло от местни материали, които той успял да спаси от сметището. Днес 40-метровата катедрала се нуждае от само няколко щрихи – покрив, прозорци и… разрешителни.

Дизайнът на катедралата е базиран на катедралата Свети Петър, но без тясно обвързване. Самият Дон Хусто няма никакви официални чертежи или инженерни планове. Неговият опит в селското стопанство не му е попречил да предприеме такъв амбициозен проект, който включва мотиви от замъци, църкви, та дори и от Белия дом. Повечето от тухлите са спасени от близките тухлени фабрики, а стените на катедралата са определено нестандартни.

След като се оттеглил от живота си като земеделски производител, за да стане бенедиктински монах, Дон Хусто се разболял от туберкулоза. Това го принудило да напусне манастира, при това много отслабнал и изнемощял. Обещал си, че ако оцелее, ще издигне църква, посветена на Богородица, на която се молил в онези тежки времена.

Катедралата се простира на 8000 кв.м. Много бетонни колони за поддържане на структурата са издигнати чрез използването на стари петролни варели като форми. Покривът е украсен с безброй тухли, спасени от фабриките, и плочки. Дарени материали са послужили за създаването на по-голямата част от останалата част на конструкцията. Самият Дон Хусто е основният строител, като му помагат племенниците му и един друг помощник.

Въпреки че сградата няма нито планове, нито разрешителни, градската управа на Мадрид толерира нейното съществуване. Мартинес е в процес на консултация с архитект, за да поиска официално разрешение, така че, когато сградата бъде готова, тя да може да се използва за свещенослужения. Всеотдайността на Дон Хусто пък ще вдъхнови много други хора благодарение на неговите сили, смелост и инициативност.

greentech.bg

Може да харесате още...