pixel

Сградите – паметници на културата, само в 5 цвята

Често минавайки покрай сгради в централните части на големите градове се натъкваме на стари постройки, чийто партерни етажи са реновирани и превърнати в магазини или офиси. В същото време, поглеждайки нагоре, виждаме как вторият етаж буквално ще рухне. Въпросните сгради се редуват от напълно запустели постройки, които загатват за архитектурата на времето, в което са били създадени.

Тази странна смесица на ново и старо и то в една постройка се дължи най-вече на липсата на средства у собствениците за ремонт. Част от имотите са архитектурни паметници на културата, а при тях съществува определена процедура, която трябва да се премине, преди да се пристъпи към обновяване. За притежателите именно на такива постройки се подготвят промени Закона за устройство на територията, които да са съвместими със Закона за културното наследство. Инициатори са кметовете на София и Велико Търново.

Именно старата ни столица е отличен пример за съчетанието на ново и старо в една постройка. Повечето въпросни имоти са разположени в старата част на града, където се предвижда къщите да могат да бъдат боядисвани само в 5 цветя. От общината вече са създали силуетни планове за паметниците на културата разположени по двете улици, които водят към хълма „Царевец”. Проектите са изготвени от общински експерти и внесени за одобрение от Националния институт за недвижимо културно наследство и по този начин няма да се чака за решение и съгласуване на ремонтните дейности.

По инициатива на кметовете Фандъкова и Панов в градовете, в които има много паметници на културата, ще бъдат разкрити звена на Националния институт за недвижимо културно наследство.

Целта е да се възстанови културното наследство в пълния му блясък.

Може да харесате още...