pixel

Система за хидроизолация и топлоизолация на плоски покриви от Марисан

marisan

Плоските покриви, познати още като покриви с минимален наклон, са предпочитано решение за завършване на проекти със значителна квадратура, като например покривите на търговски центрове, складове, многофамилни жилищни сгради, училища, обществени сгради, болници и др.

За разлика от стръмно наклонения покрив, в по-голямата си част квадратурата на плоските покриви е достъпна за използване. Това предоставя възможност за експлоатация като вътрешен двор, градина, зелен покрив, паркинг, монтаж на слънчеви панели и др. Цялото това разнообразие от възможни предназначения на един плосък покрив налага и сериозни изисквания към неговото планиране и изпълнение.

За максимален ефект, една система за хидроизолация и топлоизолация на плосък покрив обикновено е комбинация от топлоизолация, пароизолация и хидроизолация. Комбинирани по правилният начин, те гарантират издръжливостта на конструкцията на агресивни външни влияния, валежи, остатъчна влага, широки температурни амплитуди и др. Наред с това, покривната конструкция спомага и за поддържането на здравословния климат в помещенията.

За да улесним процеса по проектиране и изграждане, в този материал разглеждаме една от най-ефективните системи за хидроизолация и топлоизолация на покрив, както и най-важните стъпки, които трябва да се спазват при вграждането на различните компоненти от цялостната система на покрива.

Компоненти в системата за хидроизолация и топлоизолация на плоски покриви на Марисан

Системата за хидроизолиране и топлоизолиране на плосък покрив на Марисан съчетава предимствата на битумните хидроизолационни материали с лесното приложение и изпитаните топлоизолационни свойства на топлоизолационните плочи с наклон. Изпълнението на системата се състои в полагането на следните компоненти:
– полимер-битумен грунд на водна основа Хидрозол® BG-AQ;
– полимер-битумна хидроизолация Хидрозол® WBC-AQ;
– топлоизолационни плочи с наклон;
– самозалепваща битумна мембрана Хидрозол ® HBM Self-Adhesive;
– битумна мембрана с посипка.

marisan

Комбинацията от въпросните компоненти гарантира редица предимства при изпълнението и експлоатацията на покривната конструкция, включително:
– 100% хидроизолационна защита и устойчивост на продължителен воден напор и остатъчна влага;
– топлоизолационна ефективност, поддържаща комфортния и здравословен климат в помещенията;
– лесно и бързо изпълнение и максимално съкращаване на проектните срокове поради липсата на нужда от оформяне на наклон на плоския покрив;
– дълготрайна експлоатационна надеждност – компонентите са проектирани така, че да работят в пълен синхрон един с друг, гарантирайки сигурната и продължителна експлоатация на покривната конструкция дори и след десетки години.

Изпълнението на покривната система протича в следните стъпки:

Стъпка 1: Грундиране с битумен грунд 

В най-честия случай основата, върху която предстои да се изгражда покривната конструкция, е бетонна плоча. При сгради ново строителство, преди започване на каквато и да било работна дейност, се препоръчва да се провери дали бетонът е добре изсъхнал и с минимална остатъчна влажност.

При сгради старо строителство основата много често може да бъде в средно до силно увредено състояние. В такива случаи се препоръчва премахване на наличните покрития до достигане на плочата. Ако тя е изронена, със значителни неравности или пукнатини, се препоръчва те да бъдат предварително фиксирани с ремонтен разтвор или подова замазка на примера на Циментол®.

Следващата стъпка е тя да бъде обезпрашена, без мазнини, наслоявания, прах и разделителни субстанции, за да се предразположат добрата адхезия и успешното полагане на последващото покритие.

marisan

След като основата е добре почистена се премине към грундирането ѝ. За целта се залага на полимер-битумен грунд на водна основа Хидрозол® BG-AQ. Продуктът съдържа SBS-модифициран битум и е създаден без органични разтворители.

Полимер-битумният грунд прониква дълбоко в микропукнатините на основата, като спомага за нейното уплътняване и подобрява сцеплението с последващото покритие.

След нанасяне, грундът блокира ефекта на праха и осъществява здрава връзка с основата и последващото покритие, прониквайки дълбоко в микропорите на основата. С продукта се работи лесно и безпроблемно като позволява полагане дори и върху влажни повърхности. Подходящ е за подготовка на бетон, метал, циментови замазки, стари битумни хидроизолации, дървени и други типове основи.

Препоръчва се с грунда да се работи при температура на околната среда от +5°С до +35°С. След нанасяне изсъхва бързо – само в рамките на 15 до 30 минути.

Стъпка 2: Нанасяне на първи слой битумна хидроизолация

marisan

За целта се залага на полимер-битумната хидроизолация Хидрозол® WBC-AQ. Продуктът се използва самостоятелно за защита на плоски и наклонени покриви, основи, фундаменти и конструктивни елементи. Хидрозол® WBC-AQ е силно еластичен и UV-устойчив продукт, предназначен за приложение и като финишен слой. В този случай обаче изпълнява ролята на първи слой хидроизолация, както и на пароизолационна бариера.

Полимер-битумната хидроизолационна паста е изградена на водна основа като система от компоненти, включваща в себе си SBS-модифициран битум, в комбинация с каучук, пълнители и армиращи влакна. Формулата е 100% еко-съобразена и безвредна, без съдържание на органични разтворители.

Можете да използвате Хидрозол® WBC-AQ и при нужда от ремонт на отделни участъци в покривната конструкция, като например проблемни участъци около сифони, стари улуци, воронки и др. Гъстата консистенция позволява лесно приложение без стичане. Така дори и вертикалните фуги и елементи могат бързо и безпроблемно да бъдат обработени.

Високата адхезия я прави подходяща за приложение към всякакви типове строителни основни, между които пресен (веднага след декофриране) бетон, стар бетон, стоманобетонни конструкции, зидарии, дървени основи, метални и ламаринени повърхности и др.

marisan

Продуктът се нанася лесно и бързо само с помощта на четка или валяк. Препоръчва се нанасяне в два или три слоя. И в двата случая първите слоеве трябва да изсъхнат добре, преди да се премине към нанасяне на последващите. След изсъхване хидроизолацията образува водоплътно, непрекъснато и високоякостно покритие.

Върху добре изсъхналите първоначални слоеве се нанася последна ръка. Наред с хидро и пароизолационната функция, която ще изпълнява, тя ще спомогне и за фиксирането на топлоизолационните плочи с наклон.

Стъпка 3: Монтаж на топлоизолационни плочи с наклон

Един от най-сложните етапи в изпълнението на един покрив е оформянето на неговия наклон. При стандартните системи, върху обикновените топлоизолационни плочи се оформя наклон, с помощта на циментова замазка или лек бетон. Това обаче отнема сериозно проектно време („мокър процес“) и усилия, като същевременно значително оскъпява бюджета (изисква машинна обработка) и крие рискове от грешки.

За да улесни процеса, Марисан предлага изработка на топлоизолационни плочи с предварително зададен наклон. Така оформянето на покриви със сложна форма и геометрия, с равномерен или стъпаловиден наклон се превръща в лесен и безпроблемен процес. Независимо от големината на обекта, топлоизолационните плочи могат да бъдат произведени така, че при монтажа им да се образува равен и безшевен наклон.

marisan

Необходимият за оттичане на водата наклон се изработва от комбинация между клиновидно изрязани плочи и нормални топлоизолационни плочи без наклон. Този начин на работа гарантира също така и прекъсването на всички топлинни мостове.

Покривната система от топлоизолационни плочи с наклон се предлага стандартно за наклони на покрива от 1.5%, 2%, 3%, 5% и 12%. Възможна е изработката и на индивидуални наклони по запитване. Изборът на вида плоча зависи от желаната устойчивост на натоварване и от желаните топлоизолационни свойства на материала.

За производството на плочите могат да се използват следните топлоизолационни материали:
– Термофлекс® EPS W-40 NG (EPS 250; λ = 0.031);
– Термофлекс® EPS W-35 NG (EPS 200; λ = 0.031);
– Терапор® EPS NP-35 NG (EPS 150; λ = 0.028).

Системата за покриви с наклон е произведена на база посочените стандартни топлоизолационни плочи и се монтира изключително бързо и лесно. За всеки покрив се изработва индивидуален план за полагане на плочите, като монтажът им е максимално улеснен.

Размерите на отделните плочи са проектирани с разминаване на фугите – така, че да се избегне образуването на термичен мост.

Предимствата на топлоизолационните плочи с наклон включват:
– значително намаляване теглото на покривната конструкция;
– индивидуален наклон според изискванията на клиента;
– високи топлоизолационни характеристики;
– значителна устойчивост на механични натоварвания;
– премахване на топлинните мостове в конструкцията;
– устойчивост на мухъл, влага и гниене;
– екологично неутрален материал без примеси на HFKW, HFCKW и HBCD.

Стъпка 4: Полагане на самозалепваща битумна мембрана 

След монтаж на топлоизолационните плочи с наклон обикновено има два варианта за продължаване на системата.

Първият и по-сложен такъв се състои в изливане на плоча върху топлоизолацията, която да предразположи полагането на финишния слой хидроизолация. Този метод обаче има редица недостатъци, между които значително оскъпяване на стойността на проекта, трудоемък и комплексен процес, удължаване времето, нужно за завършване на конструкцията, увеличаване теглото на общата конструкция и др. В допълнение се губи и ефектът от приложението на топлоизолационните плочи с наклон.

Системата за изграждане на покриви на Марисан предоставя далеч по-лесен, удобен и надежден метод на изпълнение. За целта се залага на самозалепващата битумна мембрана Хидрозол® HBM Self-Adhesive.

marisan

Мембраната се полага бързо и безпроблемно, гарантирайки максимално съкращаване на проектните срокове. За целта се премахва силиконизираният полиетиленов филм в долната част на мембраната и тя се залепя директно към топлоизолационните плочи с леко притискане. В участъците, където се налага припокриване между два листа, се препоръчва мембраните да се застъпят с поне 5 см.

Благодарение на отличната си еластичност при ниски температури и голямата си издръжливост на високи температури самозалепващата битумна мембрана гарантира сигурност при значителни натоварвания. Продуктът е силно устойчив на стареене и запазва надеждността си и след десетки години.

Стъпка 5: Полагане на последен слой битумна мембрана с посипка 

Последната стъпка в системата за хидроизолация и топлоизолация на покрив се състои в полагане на битумна мембрана с посипка.

В зависимост от търсения ефект и особеностите на проекта може да се избира между различни решения, включително битумна мембрана с армировка от стъклотекстил, полиестер или стъклен воал.

marisan

Предимството на битумните мембрани с посипка от серия PRO на Марисан се дължи на високата SBS-Premium модификация на битума с еластомерни полимери. Това осигурява отлична гъвкавост на мембраната при много ниски температури и нейният изключително дълъг живот (25 г.), устойчивост на стареене в екстремно широк температурен диапазон (-25°C до +100°C) и др., без да се влияе от чести и резки промени в температурата на околната среда.

Използван правилно, продуктът има експлоатационен срок най-малко 25 години, гарантирайки надеждността и сигурната защита от влага на покривната конструкция.

Отделните битумни мембрани се полагат чрез препокриване (6-10 см надлъжно и 15-20 см напречно). С помощта на горелка директно се загрява основата и долната страна на мембраните до стопяване на полиетиленовото фолио. Едновременно с това рулото постепенно се развива.

В случая, тъй като монтажът се извършва като втори слой, върху битумна мембрана без посипка, то следва при загряването нейното горно защитно фолио също да бъде стопено. Хидроизолационните мембрани (с посипка) от горният слой се полагат така, че площта на застъпване на мембраните от първия слой да бъде покрита от цяла мембрана и снадките между мембраните от горният и долният слой да не се застъпват.

За повече информация – Марисан.

Може да харесате още...