Системи за керамични покрития Терафлекс®

Всичко в нашият живот има нужда от градивно изпълнение за да се получи качествен резултат. Важна роля за това обаче наред със старанието и умението за работа – играе и качеството на вложените продукти. Те трябва да дават сигурността, която се очаква и която клиентите изискват, да отговарят на всички съвременни изисквания за качество, да помагат лесно и бързо да се решат и оптимизират всички, както тясно специализирани, така и комплексни задачи в строителството свързани с изграждането на нови или санирането на съществуващи сгради.

Пазара на строителни материали е залят с неизброими решения за всяка строителна операция. От една страна голямото предлагане дава възможност да се избере най-изгодния или най ефективния вариант, но от друга страна този избор става изключително труден когато трябва да се реши кой от всичките строителни материали е най-подходящ за конкретната цел. Решението на този проблем се намира в продуктите предлагани от производители с натрупан опит и утвърдено много добро реноме.

За много от областите на приложение се търсят и използват ценово ефективни решения, но професионалистите в бранша и инвеститорите които възнамеряват да експлоатират сградата във времето, предпочитат продукти от по висок клас и със специфични характеристики, което гарантира значителна икономия от средства за поддръжка и ремонт на по-късен етап.

МАРИСАН и серията продукти, включени в системите за полагане на керамични покрития ТЕРАФЛЕКС® са достатъчно познати на българския строител като материали с отлично качество, а самото име ТЕРАФЛЕКС се е превърнало в синоним за сухи строителни смеси. Освен с обширно Know How, дружеството разполага с високотехнологична линия за производство на пакетирани сухи строителни смеси, гарантираща прецизно дозиране на отделните съставки и идеално хомогенизиране на смесите, като цялата операция се контролира автоматизирано с помощта на модерни софтуерни решения. Особено внимание се обръща на контрола на качеството на крайния продукт и разработката на нови решения, които се извършват в собствената лаборатория, оборудвана с модерна апаратура за изпитване на сухи строителни смеси.

Многообразните видове облицовки и настилки от керамични плочи и различни по вид естествени камъни са функционални и атрактивни елементи във всяка модерна сграда. Те са вече са неразделна част от почти всяко строително решение. Изискванията за естетичен външен вид, устойчивост на агресии и дълготрайност към тези строителни елементи се повишават постоянно. Тяхното полагане изисква перфектни умения и оптимални продукти. Задачите стоящи за решаване пред строителните специалисти и работници полагащи облицовките са разнообразни и отговорни. Дългосрочни перфектни резултати обаче са възможни само когато от самото начало се работи с правилно подбрани продукти. Това гарантира успешен краен резултат – красиви и здрави настилки и облицовки. С обхватните системни решения на МАРИСАН, съставени от технически максимално добре подбрани и нагодени един към друг продукти – професионалистите разполагат със всичко от което имат нужда за тяхната работа.

В зависимост от характеристиките на основата, планираното водно, топлинно и механично натоварване на облицованата повърхност, вида и свойствата на самата облицовка и начин на експлоатиране на покритието – системите за полагане на керамични покрития ТЕРАФЛЕКС® предлагат голямо разнообразие от решения разработени специално за целта. Лепилата за плочки, които са включени в тях са разделени в 2 основни серии – професионална и любителска.

В професионалната серия са представени флексови лепила, отговарящи на клас С2, според EN 12004, които са предназначени за високоякосно и еластично лепене върху различни критични, деформируеми повърхности и почти всички видове основи (метал, дърво, боядисани повърхности, мозайка, етернит, плочка върху плочка, основи които не попиват вода и др.) Лепилата са с изключително високи якостни показатели и висока устойчивост на влага и студ. Предназначени са за външно и вътрешно лепене на: стъклокерамика, интериорно стъкло, декоративни елементи от камък, облицовки от фибростъкло, гранит, гранитогрес, мрамор, тежки скално-облицовъчни материали, варовик, гнайс, оникс, ломен камък и др.

Любителската серия включва лепила от клас С1, които са предназначени за външно и вътрешно лепене на фаянс, теракота, гранитогрес, подова керамика, тротоарни плочи, леки облицовъчни камъни – директно върху бетон, газобетон, гипскартон, циментови замазки, хоросанови мазилки и др. върху ненатоварени и некритични основи.

Важна част при полагането на декоративни облицовки е оформянето и обработването на образувалите се между отделните плочи фуги. Функцията на фугата с времето се е видоизменила и наред с технологичните си функции се е превърнала във важен декоративен елемент, който подчертава и допълва естетически плочата. Правилно проектираните и качествено обработени фуги са най-важния фактор за дълготрайната защита както на облицовъчното покритие, така и на строителната конструкция под него. Най-често облицовките са подложени на агресии от влага, течаща вода, цикли на замразяване-размразяване, механично натоварване, износване, промишлени газове и други замърсители.

Вече не е достатъчно да бъдат изпълнени само тези условия, а се обръща особено внимание на защитата от развитието на микроорганизми вредни за здравето и на естетичния ефект на облицовките, като фугирането е основната операция, която дава завършен вид. Така фугата между плочите освен технологичната си функция с времето се е превърнала във важен декоративен елемент, който подчертава и завършва естетически облицовката.

В отговор на новите тенденции в строителството, Марисан ООД предлага нови високотехнологични решения за фугиране, които освен гарантираните технически характеристики, дават възможност за богат избор на дизайнерски решения.

Фугиращите смеси ТЕРАФЛЕКС® GOLD SELECTION и ТЕРАФЛЕКС® SILVER SELECTION са разработени специално за високо еластично цветно запълване на фуги с различна ширина – от 1мм до 25мм при облицовки от керамични плочи, теракота, гранитогрес, плочи от естествен камък, клинкерови плочи, бетонни плочи и стъклокерамика. Предназначени са за вътрешна и външна употреба – за фугиране на сухи, влажни и мокри помещения, тераси, балкони и фасади на сгради. Подходящи са за фугиране на облицовки, положени върху основи свързани със стенна или подова отоплителна система, както и за освежаване или смяна на фуги при реновиране на облицовки.

Новост в състава на фугиращите смеси от тази серия, е наличието на сребърни йони, които гарантират мощното им антибактериално действие. Продуктите притежават силна водоотблъскваща способност и се характеризират с  устойчивост на мухъл, плесени и дълготрайност на цветовете. Богата цветова гама позволява избор от 33 цвята и включва пастелни и наситени цветове, както и такива с ефектен перлен (брокатен) ефект.

Заедно с фугиращите смеси – във всичките 33 цвята се предлагат и санитарни силикони ТЕРАФЛЕКС® SANITARY, които гарантират перфектно и дискретно запълване на всички деформационни и активни фуги в конструкцията, в цвета на избраната фугираща смес.

ТЕРАФЛЕКС® PLATINIUM
високо еластично, хидро и мразоустойчиво лепило за тънкослойно полагане на керамични облицовки и гранитогрес  върху деформируеми или силно полирани повърхности

ТЕРАФЛЕКС® PLATINIUM БЯЛ
бяло високо еластично, хидро и мразоустойчиво лепило за тънкослойно полагане на керамични облицовки и гранитогрес върху деформируеми или силно полирани повърхности

ТЕРАФЛЕКС® GOLD
високо якостно, гъвкаво лепило за дебелослойно и тънкослойно полагане на големи и тежки облицовъчни плочи и камъни върху критични основи

ТЕРАФЛЕКС® GOLD БЯЛ
бяло високо якостно, гъвкаво лепило за дебелослойно и тънкослойно полагане на големи и тежки облицовъчни плочи и камъни върху критични основи

ТЕРАФЛЕКС® SUPER FLEX
еластично лепило с повишена якост за лепене на керамични плочки и гранитогрес на закрито и открито при силно натоварени основи

ТЕРАФЛЕКС® SUPER FLEX БЯЛ
бяло еластично лепило с повишена якост за лепене на керамични плочки и гранитогрес на закрито и открито при силно натоварени основи

ТЕРАФЛЕКС® EXTRA FLEX
лепило с фибри за лепене на керамични плочки на закрито и открито и гранитогрес на закрито в сухи и влажни помещения

ТЕРАФЛЕКС® EXTRA FLEX БЯЛ
бяло лепило с фибри за лепене на керамични плочки на закрито и открито и гранитогрес на закрито в сухи и влажни помещения

ТЕРАФЛЕКС® БЛИЦ
бързо свързващо гъвкаво лепило за тънкослойно полагане на абсорбиращи и неабсорбиращи облицовъчни плочи и камъни на закрито и открито

ТЕРАФЛЕКС® ЕКСТРА
универсално лепило за лепене на керамични плочки, фаянс и теракота на закрито и открито

ТЕРАФЛЕКС® СТАНДАРТ
лепило за лепене на малоформатни керамични плочки, фаянс и теракота на закрито и открито

ТЕРАФЛЕКС® КЛАСИК
лепило за полагане на керамични плочки, теракота и фаянс във вътрешни и външни условия върху ненатоварени повърхности

За контакти и повече информация – www.marisanbg.com