pixel

Склад се превърна в място за събития след изолация на покрива

Rockwool

По принцип запазването и обновяването на съществуващи сгради е по-устойчиво от разрушаването и изграждането на нови. Години наред стар склад на Райфайзен в село Котенхайм в Айфел стоеше празен и нямаше голяма надежда да избегне разрушаването. Една концепция за социално-културно и разнообразно използване на търговската собственост обаче успя да спечели Общината. Внимателният ремонт с много креативност създаде пространства или зони, които да бъдат на разположение на хора със свободни професии, художници, музиканти и търговци на дребно. За  обновяване с изолация и пломбиране на плоския покрив клиентите избраха система, базирана на изолация от каменна вата.

Rockwool

Двуслойна изолация от каменна вата

Старият неизолиран покрив беше ремонтиран с нова конструкция от дърво, каменна вата и уплътнение на покрива бързо, евтино и енергоспестяващо. Старото покритие от фиброцимент беше демонтирано, а дървените греди бяха двойно подсилени, за да могат да носят новата покривна конструкция. Дървеният кофраж е в основата на изолацията и уплътнението. Първо беше положена студена самозалепваща се бариерна мембрана с предпазен шев и фино поръсена повърхност. Тя служи и като авариен покрив. Върху нея е положена двуслойната покривна изолация с дебелина два пъти по 10 см.

Rockwool

Устойчивият на натиск изолационен панел от каменна вата беше положен и залепен върху основата с PU лепило. Благодарение на силно компресирания, разпределящ товара горен слой, той предлага подобрена устойчивост на механични натоварвания, например при ходене по покрива. Като втори слой е използван изолационния панел от каменна вата Bitrock. Той има равна, шлифована и адхезивна повърхност за директно заваряване на битумни уплътнения и по този начин оптимизира връзката между изолацията и уплътнението. С високата си устойчивост на налягане от 70 kPa, съгласно Директивата за плоските покриви, панелът е подходящ за използване на покриви с PV системи.

Rockwool

Подложката от минерална вата може да бъде заварена директно върху изолацията. По време на процеса на заваряване може да се провери сцеплението на уплътнението с изолацията от каменна вата. Тази конструкция е подходяща за натоварване от вятър максимум 3,6 kN/m².

Като втори слой беше заварена хидроизолационна еластомерна битумна мембрана. Избраната конструкция за плосък покрив постига u-стойност от 0,20 W/m²K. Изолационните панели от каменна вата са негорими, съгласно DIN EN 13501-1 и обозначени като А1. И двата вида изолационни плоскости постигат номинална стойност на топлопроводимостта от 0,040 W/mK.

Може да харесате още...

Izolacii.eu