pixel

София отваря археологически парк през април

1,5 млн. лв. е финансирането по проекта за пространството около Западната порта на Сердика, който е част от Норвежкия механизъм, управляван от Министерството на културата. Обектът ще бъде първият археологически парк в София. Това стана ясно по време на проверка на реставрационните дейности на Западната порта на Сердика.

Кметът Йорданка Фандъкова заяви, че археологическият парк ще показва културно-историческото наследство на града и ще бъде място за отдих и за разходка. Тя обясни, че проучванията на Западната порта през последните 4 години са били финансирани със средства от Столична община. Проучванията вече са завършени и има разкрити части от стената на Сердика, останки от главната улица на града и мозайка. Част от проекта е и укрепването на ул. „Вашингтон“, което вече е приключило.

Йорданка Фандъкова посочи, че паркът при Западната порта на Сердика ще бъде първият парк в София, който ще има работно време, тъй като има ценни археологически обекти. Ще се стопанисва от Музея за история на София, като ще отваря врати сутрин и вечер ще се затваря. Кметът уточни, че в археологическия парк ще има пейки за сядане, алеи за разходка и растителност. Паркът ще бъде и подходящо място за провеждане на учебни часове. Йорданка Фандъкова поясни, че проектът се изпълнява по график и в срок. По думите й следващата пролет София ще има прекрасен парк, който ще спомогне за това културно-историческото наследство да бъде достъпно за всички – както за жителите, така и за гостите на града. Кметът заяви, че София все повече се утвърждава като много добра туристическа дестинация в сферата на културата, благодарение на инвестициите, които се правят. Ясната политиката на Столична община в тази област е свързана с разкриването и експонирането на културно-историческото наследство, както и с неговото запазване. Йорданка Фандъкова обясни, че продължават проучванията на площад „Св. Неделя“, като главният архитект на София Здравко Здравков има за задача да приготви процедура, за да може да се започне с проектирането на площада и експонирането на културно-историческото наследство. Тя посочи, че се обсъжда възможността следващата година да започне проучване и на градинката пред хотел „Рила“, където по мнение на археолозите се очаква да бъдат разкрити интересни обекти. Работи се и по получаването на финансиране за неолитното селище в „Слатина“.

В процес на разработване е проектът за бюджет на Столична община за следващата година. Йорданка Фандъкова уточни, че общината има механизъм за трайни инвестиции в системата на културно-историческото наследство в рамките на програма „Култура“. По думите й и през следващата година програмата ще запази бюджета си. Кметът подчерта, че София е много богата и има огромно културно-историческо наследство. Градът е един от най-старите в Европа и със сигурност един от най-старите, които в момента са столици.

Зам.-кметът на София д-р Тодор Чобанов посочи, че в пространството около Западната порта гостите и жителите на София ще могат да се наслаждават и на природа, и на култура. Според него всички заедно трябва да оценяваме това, което вековете са ни оставили като наследство. Д-р Тодор Чобанов обясни, че обектът е важен, защото на това място край градските стени са минавали всички важни пътници и търговци. Това е бил така наречения „Виа диагоналис“ в един от неговите участъци- Западната порта на града, гледаща към централните части на Римската империя. Зам.-кметът уточни, че в пространството около Западната порта са разкрити масивни крепостни стени от времето на Юстиниан Велики, който е изградил тези стени и е разширил старата крепостна система. По улица „Вашингтон“ има 30-метрова базиликална сграда, като тепърва ще се изяснява какво е било нейното предназначение. Почти сигурно е, че става въпрос за представителна базилика, вероятно построена по времето на император Константин Велики, за който един от известните римски автори пише, че често е казвал: „Сердика е моят Рим“. Тодор Чобанов заяви, че обектът при Западната порта на Сердика съчетава философията за обединяване на различни ценности – от една страна парково пространство, от друга страна експонирани културни ценности, както и място за културни събития.

focus-news.net

Може да харесате още...