pixel

Всяка седма сделка с жилища е над 100 000 евро

Около 15% от сделките с жилища в София или всяка седма е на цена над 100 000 евро. Според столични брокери причината е ръстът от началото на годината с почти една трета на покупките на имоти във високия клас.

В най-големия град на страната предпочитанията на купувачите в този сегмент традиционно са за жилища в центъра.

Най-често се сключват сделки за апартаменти от 200 хил. до 350 хил. евро и къщи от 300 хил. до 500 хил. евро. Средната квадратура на продадените апартаменти е 160 кв. м, а на къщите – 300 кв. м. При сделка продавачите са склонни да свалят не повече от 5% от първоначално обявената цена.

Средно купувачите вземат решение до месец след огледа на имота. Те обикновено са мениджъри на средни и високи позиции, както и нашенци, живеещи в чужбина.

В момента в София около 3600 са жилищата, за които е обявена цена от поне 100 000 евро, сочи статистиката на imot.bg. 550 от тях са в строеж. Най-много са предложенията при тристайните – 900, като 300 са за недостроени имоти. При двустайните офертите от 100 бона в евро и нагоре са 400, при 4-стайните и многостайните – по 800. Купувач се търси и за около 700 мезонета, като само 40 от тях са недовършени.

От началото на 2016 г. цените на апартаментите в средния сегмент в столицата са се увеличили с около една десета. Клиентите все повече търсят жилища в нови сгради с добра локация и транспортен достъп и благоустроена заобикаляща среда.

Общо на жилищния пазар за първите 10 месеца на годината в София броят на покупко-продажбите е с 11% повече спрямо същия период на 2016 г. С около една пета са нараснали инвестициите в апартаменти с цел даване под наем.

Брокерите прогнозират, че оживлението на жилищния пазар през последните две години ще продължи и през 2017 г., със стабилен ръст на новото строителство и плавно повишение на цените. Качествените проекти в София се продават сравнително бързо още в начален етап на строителството, като повишаващото се предлагане постепенно балансира пазара.

На другия полюс продължава да е конюнктурата в сегмента на ваканционните имоти по Черноморието. Интересът на купувачите бележи ръст от началото на годината, но все още предлагането надвишава в пъти търсенето.

monitor.bg

 

Може да харесате още...