pixel

Соларна „сигурна къща“ е готова да посреща бедствията спокойно

Специално създадена за крайбрежните райони на места, където често се случват бедствия, къщата „SURE HOUSE“ („сигурна къща“) представлява дом, захранват със слънчева енергия, с отворен план за интериора, просторен и уютен, проектиран за устойчивост и издръжливост в лицето на големи бури. „Сигурната къща“ взе наградите за архитектура и за комуникации в конкурса „Соларен декатлон“ 2015, което я поставя на лидерската позиция в тазгодишния конкурс.

Оборудвана с 9kW сградно-интегрирана система за слънчева енергия, която може да функционира автономно в случай на буря и срив на електропреносната мрежа, „SURE HOUSE“ има и супер-ефективна изолация оптимална енергийна ефективност. Той е толкова солидна, че – в действителност – надминава стандартите за пасивна къща, според проектантския екип. Принос за високата ефективност имат нискоенергийните уреди и специалната термопомпа, която може да използва DC ток директно от фотоволтаичните панели за затопляне на вода.

„SURE HOUSE“ е проектирана да бъде споделена. Ако връхлети ураган и прекъсне електрозахранването, къщата е в състояние да действа като общностен център, където хората могат да включат своите телефони и дребна електроника, за да запазят връзката със света. Конструкцията е здрава, а интегрираните щори от фибро-композитен материал осигуряват пасивен соларен контрол. Интегрираните фотоволтаични панели осигуряват електроенергия в слънчево време, а прозорците се затварят с много добро уплътняване, без това да означава, че човек се чувства в това пространство като в бункер за края на света. Обстановката създава уют чрез красив дизайн с естетиката а плажно бунгало, с изобилие от естествена светлина, както и много закрити и открити пространства.

greentech.bg

Може да харесате още...